Külföld

2013.07.21. 11:08

Megalakult az EMNT-ben a Partiumi Autonómia Tanács

Megalakult a Partiumi Autonómia Tanács (PAT), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) partiumi autonómiával foglalkozó testülete - tudatta az EMNT sajtószolgálata vasárnap.

MTI

A közlemény szerint a testület alakuló ülését még pénteken tartották a nagyváradi városházán, s azon Arad, Bihar, Szilágy, Szatmár és Máramaros megye EMNT-szervezeteinek küldöttei, az oktatás és a civil szféra, valamint a történelmi egyházak képviselői vettek részt. Toró T. Tibor, mint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke megfigyelőként volt jelen.

"A Partiumban mintegy négyszázezer magyar él, jó részük egy tömbben, itt a határ mentén. Azt gondoljuk, számukra is megoldás lesz egy területi autonómia, nemcsak a Székelyföld esetében" - mondta az MTI-nek Csomortányi István, a PAT újonnan megválasztott elnöke.
Kifejtette, a PAT feladatának tekinti a partiumi autonómia gondolatához tartozó szakmai anyagok, a szükséges törvénytervezetek előkészítését, a témába vágó események, rendezvények megszervezését. Hozzátette: a székelyföldi identitástudat sokkal erősebb, mint a partiumi, ezért a következő fél évben a PAT pontosítani szeretné azokat a területi határokat, amelyekre kidolgozandó autonómiajavaslata vonatkozik.

Nagy Pál, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács udvarhelyszéki elnöke beszél Székelyudvarhelyen, ahol Erdély autonómiájáért demonstráltak 2013. július 20-án. A szervező Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közlése szerint Erdély 119 településén tüntettek a román kormány régiósítási terve ellen, a történelmi régiók és az autonómia mellett (MTI Fotó: Haáz Sándor)

"Ahogy a Székelyföld esetében jelképek is születtek, amelyeket a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) annak idején elfogadott, úgy látjuk, nagyon hasznos lenne, hogyha a Partiumnak is meglennének a maga jelképei az autonómia ügyének előmozdítására" - mondta Csomortányi István.
Kifejtette, a PAT autonómia-elképzelései leginkább a tiroli modellhez hasonlítanak.

"Tirol tartománya is kétnyelvű, hetven százaléka olasz és harminc százaléka németajkú, és ezen belül van egy német többségű és egy olasz többségű terület. Hasonló megoldás alkalmazható a Partium esetében is" - magyarázta a PAT elnöke.
Rámutatott, nemcsak az EMNT és EMNP által meghirdetett autonómia évének van köze ahhoz, hogy a 2008 óta érlelődő kezdeményezés most öltött szervezeti formát.

"Látjuk, mit történik az ország közigazgatási átszervezése és a nyolc óriás régió kapcsán. Ez az a pont, ahol már nem lehet hallgatni, és ezeket az igényeket pontosan meghatározva a közvélemény elé kell tárni. Ez a Partiumban különösen fontos, mert itt kevesebbet beszéltek az önrendelkezésről, holott ugyanolyan létjogosultsága van, mint a Székelyföldön" - mondta az MTI-nek Csomortányi István, az újonnan alakult PAT elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!