Külföld

2016.03.04. 10:30

Meg kell erősíteni az EU határainak a védelmét

Az Európai Unió külső határainak védelme mellett állt ki a német Die Welt lapnak adott interjúban Hans-Werner Sinn, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elnöke.

A 25 év után az ifo intézet éléről a hónap végén leköszönő közgazdászprofesszor az interjúban kifejtette, hogy nem osztja azokat a véleményeket, amelyek szerint a menekültválság miatt bevezetett határellenőrzések az Európai Unió felbomlásához vezetnének. Az Európai Unió már Schengen nélkül is létezett - mutatott rá, hozzátéve, hogy egyes tagállamok pedig egyébként sem tartják be a schengeni egyezményt. A vámosok sokkal olcsóbbak, mint amennyibe a migránsok eltartása kerül - jegyezte meg.

A határellenőrzések bevezetése nem jelenti a határok lezárását - hangsúlyozta az interjúban Hans-Werner Sinn. Egyszerűen arról van szó, hogy a német kormány fenntarthatja magának a jogot annak eldöntésére, hogy kit enged belépni az ország területére és kit nem - fogalmazott. A professzor szerint először a szlovén és az olasz határon kellene bevezetni az egységes ellenőrzést és közösségi menedékeljárásnak alávetni az oda érkező migránsokat. 

Minden üzem kerítéssel védi a területét illetéktelen személyektől. Országoknak sincs ennél kevesebb joga arra, hogy megakadályozza illetéktelenek belépését területére - mutatott rá Hans-Werner Sinn. 

Az ifo intézet elnöke nagy hibának tartja, hogy az EU egyes határországai nem veszik komolyan a schengeni szerződést, nem tesznek eleget ellenőrzési kötelezettségüknek és csak úgy egyszerűen áteresztik a területükön a migránsokat. "És ez mindaddig nem is fog megváltozni, amíg Németország bárkit befogad, aki csak jönni akar. Már csak azért is, hogy erősítsük alkupozíciónkat a határországokkal szemben, saját határaink ellenőrzésének a bevezetésével kellene fenyegetőzni" - mondta.

Azt hirdetni világszerte, hogy tárt karokkal várjuk a menekülteket, óriási politikai hiba volt - szögezte le Hans-Werner Sinn. 

Amennyiben a külső határok ellenőrzése nem működik, a belső határok ellenőrzését kell bevezetni - mondta. A lehető legrosszabb megoldás az, ha sem a külső, sem a belső határokat nem ellenőrizzük - vagyis a mostani helyzet - jelentette ki. 

Teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy százezrek jöhetnek úgy Németországba, hogy bármit is tudnának róluk. Csodálkozik a kancellár azon kijelentésén, hogy nem tudja a határokat ellenőrizni, hiszen az lenne a dolga, arra esküdött fel - mondta Hans-Werner Sinn, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének az elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!