Külföld

2011.09.15. 05:36

Marad az euró a görögöknél

Görögország jövője az euróövezeten belül van - ebbéli véleményének adott hangot Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia államfő azon a telefonkonferencián, amit Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnökkel hármasban folytattak szerdán este.

MTI

A német kormány szóvivője szerint ugyanakkor a két európai vezető hangsúlyozta: elvárják az athéni kormánytól, hogy szigorúan és hatékony módon léptesse életbe azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket a júliusban jóváhagyott legutóbbi mentőcsomag feltételeként szabott a nemzetközi pénzügyi közösség.

"Ez az előfeltétele annak, hogy a hitelcsomag további részleteit megkapja Görögország" - hangsúlyozta Steffen Seibert. Hozzátette: "A görög miniszterelnök megerősítette kormányának teljes eltökéltségét arra, megteszi az összes szükséges intézkedést, hogy ígéreteit a maguk teljességében átültesse a gyakorlatba". Ez egyébként annak a feltétele is, hogy a görög gazdaság fenntartható növekedési pályára álljon - mondta Seibert.

Hasonló szellemben nyilatkozott a görög kormány szóvivője is, aki a megbeszélésekről elmondta: a görög kormány mindenben tartja magát takarékossági programjához. Az athéni kormányszóvivő is azt emelte ki nyilatkozatában, hogy a telefonkonferencia résztvevői egybehangzóan állították: Görögország az euróövezet elválaszthatatlan része. Merkel és Sarkozy minden olyan vitát elutasított, ami Görögországnak az euróövezetből való kizárására irányul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!