Külföld

2009.05.05. 21:07

Már a horvátoknál is tiltják a dohányzást

DH - Tilos rágyújtani szerdától Horvátországban a zárt légterű nyilvános helyeken. Az uniós csatlakozási folyamat részeként bevezetett törvény 1000 kuna (38 ezer forint) bírsággal rendeli büntetni a tilosban dohányzókat. A szabálysértést eltűrő helyek tulajdonosai 500-tól 1000 kunáig terjedő bírságot kaphatnak.

nincs nev

A kocsmákban és kávézókban csak a teraszon vagy kint, a bejárat előtt szabad dohányozni szerdától, az irodákban és vendéglőkben pedig csak a külön e célra kijelölt helyiségben, ahol tilos ételt-italt árusítani.

    
A zágrábi parlament tavaly novemberben fogadta el a jogszabályt. Az oktatási és egészségügyi intézményekben azonnal bevezették a tiltást. A gazdasági szféra hat hónap türelmi időt kapott.
    
Becslések szerint Horvátország 4,5 millió lakosának mintegy 30 százaléka dohányzik, évente 10 ezren halnak meg a dohányzás miatt, további két-háromezren pedig a passzív dohányzás miatt.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!