Külföld

2015.01.05. 14:19

Majdnem 300 millió korona a prágai Hradzsin idei felújítására

Összesen 292 millió korona (mintegy 3,3 milliárd forint) értékű felújítási munkálatokat terveznek az idén a prágai várban, a Hradzsinban - közölte David Sebek, a várkezelőség szóvivője.

Sebek szerint a legnagyobb tételt a várépületek Moldva felé néző külső homlokzatainak a felújítása jelenti. Új homlokzatot kap egyebek között a régi királyi palota, valamint a lovarda épülete is. A homlokzatok felújítása, az ezzel összefüggésben elvégzendő restaurátori munkák értékét mintegy 140 millió koronára becsülik.

A harmadik várudvaron álló Szent Vitus-székesegyházon, amely Csehország legnagyobb temploma, felújítják a tetőt és az ablakok egy részét, valamint a kápolnák belső tereit, néhány falfestményt, régi sírkövet és oltárt is. Erre a célra 17,8 millió koronát szánnak.

A Hradzsin Prága leglátogatottabb műemlékegyüttese, tavaly több mint 1,7 millió turista kereste fel. A tervezett majdnem 300 millió koronás kiadásokból 249 millió koronát a vár turistaforgalmának bevételeiből fedeznek, míg 43 millió koronát az állami költségvetés biztosít a munkálatokra.

A Guinness-rekordok könyve szerint a Hradzsin a világ legnagyobb épségben fennmaradt várkomplexuma, területe mintegy 70 ezer négyzetméter és szerepel a világörökség része.

A prágai vár legrégibb román stílusú épületei a 10. században épültek, de rendkívül értékesek a 14. századi gótikus épületek is.

A cseh királyok történelmi székhelye 1918 után a csehszlovák államfők, majd 1993 elejétől, az önálló Cseh Köztársaság megalakulása óta a cseh államfők székhelye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!