Külföld

2011.12.08. 13:24

Levélbombát küldtek a Deutsche Bank elnökének

Levélbombát küldtek a Deutsche Bank, a legnagyobb német pénzintézet elnökének, a küldeményt Josef Ackermann frankfurti irodájába címezték, a robbanószerkezetet még időben észrevették.

MTI

A küldeményre szerdán lettek figyelmesek a Deutsche Bank székházában a beérkező leveleket ellenőrző biztonságiak, és riasztották a rendőrséget. A hatóságok csütörtökön, a csomag átvizsgálása után közölték, hogy az A5-ös méretű borítékban gyúlékony, robbanékony por volt, és a boríték kinyitásakor fel is robbanhatott volna, a küldemény így működőképes levélbombának minősül.    

A házilagos gyártású bomba feladójának kilétéről és az indítékról egyelőre nincsenek adatai a hatóságoknak. A globálisan tevékenykedő pénzintézet megerősítette valamennyi irodája védelmét.    

Josef Ackermann bankvezetői tevékenységét korábban is számos bírálat érte, a pénzügyi-gazdasági válság elmélyülése óta pedig világszerte, így Németországban is jelentősen romlott a bankok, pénzügyi vállalkozások megítélése a közvéleményben. Josef Ackermann, a német bankvilág legismertebb figurája így széles körben jóformán gyűlölt személlyé vált, kapott már halálos fenyegetéseket is.    

Frankfurtban –  Németország pénzügyi központjában – a Deutsche Bank székházának szomszédságában a Foglaljuk el (Occupy) mozgalom október közepe óta rendszeresen tüntetéseket tart, a mozgalom aktivistái pedig novemberben megzavarták a bankvezető egy hamburgi nyilvános előadását. Csütörtökön a mozgalom közleményben határolódott el a merényletkísérlettől. Így tett az ATTAC  elnevezésű, ugyancsak bank- és globalizációellenes mozgalom is.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!