Külföld

2010.04.14. 10:21

Lengyel légi katasztrófa: Ezrek az elnöki házaspár ravatalánál, 97 halott

Varsó, Moszkva - Lengyelek ezrei álltak sorba szerdára virradó éjjel a varsói elnöki palotánál, hogy leróják tiszteletüket a légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski államfő és felesége ravatalánál. A várakozási idő a hét órát is meghaladta.

MTI

A sor hossza reggel legalább három kilométer volt. Az emberek fémkordonok között, rendőri biztosítás mellett lépkednek előre. A szomszédos utcákban mentő- és tűzoltóautók állnak készenlétben. A torlódás miatt a városi hatóságok eltakaríttatták a korábban az elnöki palota elé vitt több ezer emlékmécsest.
A Kaczynski-házaspár ravatalához más városokból is ezrek zarándokolnak el. Kedden este például Katowicéből érkezett egy ezzel a céllal indított különvonat.
Az elnök és felesége koporsóját az elnöki palota oszlopcsarnokában ravatalozták fel, s egyelőre nem tudni, meddig járulhatnak még az emberek a ravatalhoz a krakkói Wawel székesegyházban vasárnap tartandó temetés előtt.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvában azt közölte, hogy a korábban ismertnél eggyel többen, azaz 97-en vesztették életüket a Lech Kaczynski elnököt szállító külön repülőgép szerencsétlenségében. "A Tu-154 M típusú gép fedélzetén 89 utas és 8 főnyi személyzet tartózkodott" - közölte a minisztérium szóvivője a RIA Novosztyi hírügynökség szerint.
A hatóságok korábban úgy tudták, hogy 96-an voltak az oroszországi Szmolenszkben szombaton lezuhant gép fedélzetén.
Az orosz egészségügyi minisztérium szerdai közlése szerint eddig 64 holttestet sikerült azonosítani szerencsétlenség halálos áldozatai közül, s az azonosítás végett Moszkvába érkezett hozzátartozók közül hetvennégyen már vissza is térhettek Varsóba.
Az érkező hozzátartozókat az orosz fővárosban a rendkívüli helyzetek minisztériumának pszichológusai fogadják a repülőtéren, s velük vannak a szállodákban éppúgy, mint az azonosítási eljárás perceiben. Még mindig él a tárca rendkívüli lelkisegélyközpontjának forróvonala. Ezen szerdai közlés szerint számos olyan telefonhívás is érkezik, amelyben az emberek segítségüket ajánlják fel a hozzátartozóknak, vagy részvétüket nyilvánítják a szombati tragédia miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!