Külföld

2009.04.06. 12:05

Lelőttek egy magyar alvállalkozót Irakban?

Irak - Vádat emeltek egy amerikai katona ellen Irakban egy külföldi, egyes források szerint magyar, alvállalkozó múlt hónapban történt lelövése miatt. A Külügyminisztériumnak hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, hogy meghalt volna egy magyar állampolgár.

nincs nev

A vád szerint a 25 éves Carl Stovall őrvezető idén március 26-án a Bagdadtól 20 kilométerrel északra fekvő Tádzsi város amerikai támaszpontján lőtte le az illetőt - olvasható az amerikai erők jelentésében, amely nem részletezi az emberölés körülményeit, nem közli az áldozat nevét, és állampolgárságáról is csak annyit közöl az amerikai hírügynökség szerint, hogy harmadik országbeli, tehát nem iraki és nem amerikai. 

A francia hírügynökség jelentése szerint a vádemelésről szóló amerikai közlemény magyar állampolgárként határozza meg az áldozatot. 

A Külügyminisztériumnak hivatalos források egyelőre nem erősítették meg, hogy Irakban, egy ottani amerikai támaszponton halálos lövés ért volna egy magyar állampolgárt - hangsúlyozta Szelestey Lajos külügyi szóvivő az MTI-nek hétfőn eljutatott közleményében. 

"A tárca diplomáciai úton kért felvilágosítást az esetről az iraki és az amerikai hatóságoktól, ám a válasz még nem érkezett meg. Ha bebizonyosodik, hogy valósak a halálesetről szóló hírek, a minisztérium a vonatkozó konzuli és adatvédelmi jogszabályok alapján jár el" - mondta Szelestey Lajos. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!