Külföld

2011.05.08. 11:57

Lázadás egy bagdadi börtönben, halottak

Lázadás robbant ki Bagdadban, az iraki belügyminisztérium egyik börtönében vasárnapra virradóra: a lövöldözésben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tíz feltételezett tagja és nyolc rendőr életét vesztette.

MTI


A lázadást az az ember indította el, aki a vádak szerint az egyik bagdadi keresztény templomban tavaly elkövetett vérfürdőért felelős: Hutaifa al-Batávit a hatóságok az al-Kaida iraki szervezetének számító Iraki Iszlám Állam bagdadi főnökének tartották, s tavaly novemberben fogták el, 11 társával együtt. Azt gyanítják, hogy ő koordinálta a bagdadi templom elleni tavaly október végi támadást, amelynek során 44 hívő, két pap és a biztonsági erők hét tagja vesztette életét.
   
Al-Batávit éppen kihallgatták az iraki belügyminisztérium terrorellenes egységének börtönében, amikor a férfinak sikerült megszereznie egy hadnagy fegyverét: őt megölte, majd túszokat szedett, és kiszabadította kilenc társát, akik mind a novemberben letartóztatott csoport tagjai voltak. A rabok ezt követően agyonlőttek egy tábornokot, további fegyvereket szereztek, majd közülük öten egy kocsival megpróbáltak kijutni a börtönből: ám őket az időközben erősítésként kivezényelt különleges alakulat tagjai megölték. A másik öt rab elbarikádozta magát a börtönben, de a biztonsági erők végül velük is végeztek.
   
Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezetőjének hétfői halála nyomán az iraki hatóságok attól tartanak, hogy a terrorszervezet tagjai bosszúból újabb akciókra készülnek az országban. Al-Batávit is épp azért hallgatták ki, hogy megpróbáljanak információkat kapni a lehetséges támadásokról.
   
A belügyminisztérium terrorellenes egységének bagdadi börtönében 220 foglyot őriztek, köztük az al-Kaida 38 feltételezett tagját.
   
Szakértők szerint a több órán át tartó lázadás ismét felveti a kérdést: alig néhány hónappal az amerikai csapatok teljes kivonása előtt mennyire képesek az iraki erők a biztonság garantálására az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!