Külföld

2016.03.24. 10:41

Külföldre távozna a cseh orvostanhallgatók 28 százaléka

Egyetemi tanulmányai befejeztével azonnal külföldre menne dolgozni a cseh orvostanhallgatók 28 százaléka - derült ki a HealthCare Institute szervezet által készített országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

A külföldi munkavállalás legfőbb okaként az orvostanhallgatók a magasabb fizetéseket, a tapasztalatszerzést és a világnyelvek elsajátításának lehetőségét jelölték meg.

A HealthCare Institute tavaly novemberben készítette a felmérést a csehországi egyetemeken működő 9 orvosi kar 435 négy-hatodik évfolyamos diákjának megkérdezésével. 

A felmérésből kiderült, hogy az orvostanhallgatók majdnem 75 százaléka otthon, Csehországban szeretne munkahelyet találni magának, 70 százalék közülük kórházban szeretne dolgozni - ismertette Daniel Vavrina, a felmérést készítő szervezet képviselője. 

A külföldre távozni készülők közül 53 százalék Németországban szeretne dolgozni, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Svédországban egyaránt 7-7 százalék, míg Ausztriában 4 százalék. A végzős évfolyamon tanulók közül 61 százalék választotta Németországot, 11 százalék Svédországot, 6-6 százalék Nagy-Britanniát és Svájcot, míg 3 százalék Kanadát. 

Míg a Csehországban elhelyezkedni szándékozó orvostanhallgatók többsége a magánszektort, addig a külföldre készülők döntően az állami egészségügyi intézményeket választanák. 

Ami a béreket illeti, Csehországban maradók 800-1200, a külföldön elhelyezkedők 1000-1200 eurós kezdő fizetéssel számolnak a leggyakrabban. 

A Cseh Orvosi Kamara legutóbbi közlése szerint az utóbbi időben évente a végzősök 25-30 százaléka, mintegy 400 fiatal orvos távozik külföldre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!