Külföld

2014.09.05. 12:14

Külföldi sajtó Magyarországról

A nemzeti italboltok magyarországi bevezetéséről felröppent hírekkel kapcsolatban közölt kommentárt pénteken a SME című szlovák liberális lap.

A szerző, Peter Morvay szerint még nem tudni, hogy a nemzeti dohányboltok után lesznek-e nemzeti italboltok is Magyarországon. A kormány ugyanis újból cáfolta a hírt, ez azonban valószínűleg csak annyit jelent, hogy a közelgő önkormányzati választások előtt a kormányoldalon "semmi olyat nem akarnak bevallani, ami biztosan nagy felháborodást váltana ki".

"A nemzeti dohányboltok finoman szólva nem váltak be" - írta Morvay. A cikk szerint a dohánykereskedelmi engedélyeket kevés kivétellel a Fidesz-politikusokhoz közeli cégek szerezték meg. Egyébként viszont szinte mindenki más rosszul járt - tette hozzá. A nemzeti dohányboltok rendszere, amelyet eredetileg a fogyasztók védelmének és a dohányzás visszaszorításának ürügyével hoztak létre, "hamarosan önmaga karikatúrájává vált". (...) Kezdetben ugyanis a dohányboltok csak cigarettát árusíthattak, és a gyerekek még csak be sem léphettek oda. Ám az új tulajdonosok panaszait enyhítendő fokozatosan megengedték nekik, hogy édességet, jégkrémet és mást is árusítsanak, így azok többnyire éppen olyan, a gyerekek számára vonzó üzletekké váltak, mint amelyeket leváltottak - olvasható a cikkben.

Nem csoda, hogy a Fidesz nem hirdeti meg nyíltan azt az ötletét, miszerint hasonlóan alakítsák át a szeszes italok kereskedelmét is, amikor világosan látszik, hogy az megint mivel végződne. "Orbán Viktor pártjának azonban más a gondja. A klientúra gyarapodik, s egyre többet kellene adni az embereknek egyre kisebb ráfordítással. Ezért aztán a nemzeti alkoholboltokat végül valószínűleg szintén csak arra hoznák létre, hogy újabb hívek száját tömjék be velük" – zárta sorait a SME hírmagyarázója.

A Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális napilap beszámolt a rendszerváltás 25. évfordulója alkalmából szervezett Szabadság Expressz nemzetközi vonatút és tanulmányi projekt budapesti parlamenti programjáról, amelyen a fiatal résztvevők egy része élénk vitába keveredett Kövér László házelnökkel. A fiatalok az egykori események négy, részben ma is aktív politikus résztvevőjével a program szerint a rendszerváltás időszakáról beszélgettek volna, de néhányan közülük ehelyett az orosz-ukrán konfliktusról és a magyar kormány álláspontjáról kérdezték a házelnököt. A magyar kormányt érintő bírálatokra a lap szerint Kövér ingerülten válaszolt, mire több résztvevő elhagyta a termet. A tudósítás szerint a parlament munkatársai megpróbálták rávenni a lengyel televízió jelen lévő stábját, hogy ne hozza nyilvánosságra a felvételt. Azzal is megvádolták a lengyel tévéseket, hogy manipulálni akarják a házelnök nyilatkozatának tartalmát - állította a lap.

A Gazeta Wyborcza szerint Budapest álláspontját a Moszkvától való gazdasági függés határozza meg. Utalt a paksi atomerőmű bővítéséről kötött magyar-orosz szerződésre, valamint arra, hogy Magyarország ki van szolgáltatva az orosz gázszállításoknak, és nincs jelentősebb esélye a diverzifikációra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!