Külföld

2016.02.26. 14:03

Könnygáz miatt egyelőre nem választott új államfőt a koszovói parlament

Ellenzéki képviselők ismét könnygázgránátot hoztak működésbe a koszovói parlamentben pénteken, emiatt megszakították az ülést, amelyen az új köztársasági elnököt kellene megválasztani.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

Eleinte még az sem volt biztos, hogy szavazatképes lesz-e a parlament, így csak másfél órás késéssel tudták megkezdeni az ülést. A kormánykoalíció két pártjának összesen 68 képviselője van, így a kétharmados támogatáshoz további 12 embert, lényegében a nemzeti kisebbségek képviselőit kell meggyőzni arról, hogy támogassák valamelyik jelöltet.

Hivatalosan ugyan ketten indulnak a köztársasági elnöki posztért, Hashim Thaci külügyminiszter, valamint a szintén a Thaci vezette Koszovói Demokrata Párthoz (PDK) tartozó Rafet Rama, őt azonban gyakorlatilag csak azért jelölte a párt, hogy Thacinak legyen kihívója. 

Az ellenzék szavazataira Hashim Thaci nem számíthat, annál is inkább, mivel a három legnagyobb koszovói ellenzéki párt két hétig tartó egésznapos tüntetéseket jelentett be kedden annak érdekében, hogy megakadályozza az új köztársasági elnök megválasztását.
Az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) tagjai sátrakat állítottak fel a pristinai kormány és a parlament épülete előtt, a rendőrség pedig megerősített erőkkel védi a kormányépületeket. Pénteken több mint ezer rendőr védte az objektumokat a két-háromezer fős tiltakozó tömegtől.

Az ellenzék szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, és bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül. A Hashim Thaci elnökké választása elleni tiltakozás újabb pontja az ellenzéki egyet nem értésnek. Bejelentették: március hetedikéig tiltakoznak, akkor jár le ugyanis az elnökválasztás határideje, azaz ha addig nem lesz új elnöke Koszovónak, előre hozott választást kell kiírni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!