Külföld

2016.01.21. 11:02

Kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek egy koszovói szerb politikust

Háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság vádjával kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága Oliver Ivanovic koszovói szerb politikust - jelentette a helyszínről a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) tudósítója csütörtökön.

Markovics Annamária, az MTI tudósítója jelenti:

A koszovói Szociáldemokrata Párt (SDP) vezetőjének pere több mint egy évig tartott, a férfit 2014 januárban, a koszovói önkormányzati választások kampányának idején vették őrizetbe, a per ideje alatt házi őrizetben volt.

Oliver Ivanovicot háborús bűnök elkövetésében bűnösnek ítélte a Kosovska Mitrovica-i bíróság, mert bizonyítást nyert, hogy a férfi 1999 áprilisában, a koszovói konfliktus idején Kosovska Mitrovica déli részén részt vett albánok egy csoportjának meggyilkolásában, ugyanakkor egy másik, 2000-es a gyilkosság és gyilkossági kísérlet vádjában ártatlannak találta. A további négy szerb vádlottat a bíróság ártatlannak találta. A per elején mind az öten ártatlannak vallották magukat.

Az EULEX bírói testületének elnöke, Roxana Komsa az ítélethirdetéskor elmondta, hogy 1999 áprilisában a szerb erők tisztogatási akciókat szerveztek Kosovska Mitrovica albánok lakta részében, több albán családot elüldöztek otthonukból, és a férfiakat külön választották a nőktől és a gyerekektől. Abban az időben Ivanovic a félkatonai alakulatok tagja volt, kék egyenruhát és fegyver viselt - folytatta a bíró -, és tisztában volt azzal, hogy az akció albán civilek elüldözésére és meggyilkolására irányul, és önként lépett fel, tudva, hogy gyilkosságra lehet számítani. Az ítélet szerint nem lehetett viszont megállapítani, hogy Ivanovic a szerb félkatonai erők vezetőjeként, vagy a szerb rendőrök főnökeként lépett-e fel.

Az ítélethirdetés előtt Ivanovic védői az RTS-nek azt mondták, mindenki felmentő ítéletet vár, mert nem bizonyosodott be a bűnösség, ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy "politikai döntés" születik.

Oliver Ivanovic korábban Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részének polgármestere, valamint a szerb kormány Koszovó-ügyi minisztériumának államtitkára is volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!