Külföld

2009.11.24. 08:41

Két kínait végeztek ki a melamin-botrány miatt

DH - Kivégezték kedden Kínában azt a két férfit, akit januárban halálra ítéltek az ázsiai országban nagy botrányt kavart melaminos tejmérgezés ügyében - jelentette az Új Kína hírügynökség.

MTI

A gyenge minőségű tej feljavítására melaminnal szennyezett tejpor hat gyermek halálát okozta, és 300 ezret betegített meg. A gyártóra, Csang Jü-csünra (Zhang Yujun) a közbiztonság veszélyeztetése címén rótták ki a legsúlyosabb büntetést. Csang összesen 600 tonna mérgezett tejport gyártott le.
Bűntársát, Keng Csin-pinget (Geng Jinping) azért ítélték halálra, mert eladta a szennyezett anyagot tejipari vállalatoknak.
A melamin egy vegyi anyag, a ragasztó- és műanyaggyártásban használják. 
Összesen 21 ember állítottak bíróság elé a tavaly szeptemberben kirobbant ügyben. A mérgezett tej forgalmazásában kulcsszerepet játszó Sanlu cég vezérigazgatóját életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. 
A Kínában eddig felderített egyik legsúlyosabb ételmérgezési botrány az ázsiai ország határain túl is éreztette hatását: a tejet tartalmazó kínai termékeket világszerte kivonták a forgalomból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!