Külföld

2013.01.01. 11:48

Két halott, 120 sebesült az olasz szilveszteri petárdázás mérlege

A dél-olasz Campaniában két férfi életét vesztette és egész Olaszországban százhuszan megsebesültek a szilveszter éjszakai petárdáktól.

A Nápoly közeli Casertában egy 52 éves étteremtulajdonost az általa meggyújtott petárda ölte meg. Beneventóban egy férfit az arcán találta el a kertjéből elindított szilveszteri rakéta.

Az év utolsó éjszakáján felrobbantott petárdák Campania tartományban okozták a legtöbb balesetet. Csak Nápoly városában 82 személy sebesült meg, közöttük 12 gyerek, akinek a kezében robbant fel az esetek többségében a feketepiacon beszerzett szerkezet.  
Nápoly utcáin hétfőn egy petárdákat szállító jármű is a levegőbe repült, hárman sebesültek meg, közöttük a jármű közelében haladó busz vezetője.

A legkeresettebb petárda egyébként Nápolyban a "spread" elnevezésű volt, vagyis az, amelyet a hosszú lejáratú államkötvények hozamkülönbségéről kereszteltek el. A Monti-kormány 2012-ben a spreadre hivatkozva vezette be megszorításait.  

Rómában négyen szenvedtek súlyos kézsérülést, egy román bevándorlónak amputálni kellett egyik kézfejét.
Hiába a még szilveszter éjszaka is folytatott szigorú rendőri ellenőrzés, amelyek során tonnaszámra foglaltak le petárdákat, Olaszországban nem sikerült csökkenteni a sebesültek számát.
A szardíniai Cagliari polgármestere megoldásként zéró toleranciát hirdetett és betiltotta a petárdákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!