Külföld

2009.09.14. 12:10

Kényszerleszállás Stuttgartban: szikrázott a repülőgép futóműve, sokkot kaptak az utasok

Stuttgart - A Contact Air légitársaság Fokker 100-asa Franz Münteferinggel, a Német Szociáldemokrata Párt, az SPD elnökével a fedélzetén Berlinből érkezett Stuttgartba, amikor a futómű meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre. Az egyik utaskísérő könnyebben megsérült, több utas sokkot kapott az izgalmaktól.

MTI/AP

Franz Müntefering (69): "A stuttgarti repülőtéren való landoláskor probléma adódott a Fokker 100-as futóművével, szikrázott. A gépnek azonban sikerült kényszerleszállást végrehajtania egy habszőnyegen 10:49 -kor. Nagyon, nagyon komoly szituáció volt" - nyilatkozta a bild.de-nek az SPD elnök. 

"Nagyon hosszan köröztünk, megpróbáltunk leszállni, de aztán kényszerleszállást kellett végrehajtania a gépnek. A gép minden utasa nagyon fegyelmezett volt. Hálásan köszönjük a kapitánynak, aki mesteri teljesítményt nyújtott, valamint a legénységnek, akik a szituációt profi módon kezelték. Senki sem sérült meg" - folytatta Müntefering.


Kényszerleszállást végrehajtott repülőgép mellett állnak tűzoltók a stuttgarti repülőtéren 2009. szeptember 14-én
Fotó: (MTI/EPA/Marc Müller) 

Müntefering, aki állítólag az első sorban, igen sápadtan ült, az elsők között hagyta el a repülőt egy felfújható csúszdán.

Röviddel a felszállás előtt a pilóta a következőket közölte a hangosbemondón: "Akadt egy kis problémánk." 

Egy utas így nyilatkozott a  bild.de-nek: A zörejekből tudni lehetett, hogy valami a hajtóművel nincs rendben. Olyan volt, mint egy rossz filmben!" A repülő többször körözött a reptéri  irányítótorony körül, hogy azt szakértők szemügyre vehessék.

A következő utasítás a kapitánytól így hangzott: "Kössék be magukat jól, mert most manővert hajtok végre a géppel, hogy a problémát elhárítsam!" Fél órát keringett ezután a gép Stuttgart felett. Aztán a gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania.

Öt utas sokkot kapott a történtektől, egy légikisérőt kórházba szállítottak megfigyelésre kisebb sérülései miatt.

Forrás: MTI/bild.de

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!