Külföld

2010.06.11. 09:51

Keményen bírságolnak a horvátok!

Split - A közlekedési szabályok megsértői jelentős büntetést is kaphatnak Horvátországban, ahol már a határátkelőknél magyar nyelven is tájékoztatják az utazókat a legfontosabb kihágások esetén kiszabható bírságokról - tájékoztatta az MTI-t a Split-Dalmát megyei rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője pénteken Splitben.

MTI

Pasko Ugrin a Horvátország területén érvényes szabályokat tartalmazó kiadványról elmondta: a horvát rendőrség a nemzeti közlekedésbiztonsági program részeként állította össze szabálysértésekkel kapcsolatos tudnivalókat. A nyolcoldalas füzetben a turisztikai szempontból legfontosabb nyelveken, így magyarul is olvashatók az információk a főbb szabálysértésekről, amelyekre a nyári ellenőrzéseknél kiemelt figyelmet fordítanak.
    
A biztonsági öv bekapcsolásának elmulasztásáért vagy a menet közbeni telefonálásért 500 kuna (mintegy 20 ezer forint) a büntetési tétel, míg a megengedett sebesség átlépéséért 300 és 15 ezer kuna (12 ezer és 600 ezer forint) közötti bírságot szabhatnak ki a horvát rendőrök. Ha valakinek a vérében 0,5 ezreléknél nagyobb véralkoholszintet vagy kábítószert mutatnak ki, 500 és 15 ezer kuna közötti büntetést kaphat.
    
Egy kuna jelenleg középárfolyamon mintegy 39 forint.
    
A rendőrtiszt hozzátette: ha valaki nem tudja kifizetni a helyszíni bírságot, ügye a szabálysértési bíróságra kerül, ahol büntetését elzárásra is változtathatják.
    
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a külföldieket - köztük a magyarokat is - legtöbbször azért éri közlekedési baleset a horvát utakon, mert pihenők nélkül vezetnek és elfáradnak a több száz kilométeres út során. Az utóbbi években a felelőtlenség és a gyakorlatlanság egyre több balesetet eredményezett a vízben és a hegyekben is, miután sokan úgy próbálják ki az extrém sportokat, hogy túlbecsülik képességeiket.
    
Példaként elmondta: többször előfordul, hogy a nyaralók gumicsónakkal vagy matraccal indulnak el a partról, de a hullámzás és a szél elsodorja őket a nyílt tengerre. Ha ugyanakkor motorcsónakkal vagy jetskivel nem tartják be a parttól előírt minimum 300 méteres távolságot, 3500 kuna büntetést is kiszabhatnak a fürdőzők veszélyeztetése miatt.
    
Pasko Ugrin hozzátette: a Split-Dalmát rendőrkapitányság - amely Sibeniktől egészen a Neretva völgyéig, a bosznia-hercegovinai határig felügyeli a szárazföldet, továbbá Brac, Hvar és Vis szigetét is - a nyaralók felvilágosítása érdekében ugyancsak készített magyar nyelvű tájékoztatót. A rablások, lopások és betörések elkerülése érdekében összefoglalt jótanácsokhoz az utazási irodákban, a szálláshelyeken vagy a rendőrségnél lehet hozzájutni a megye területén.
    
A nyomtatvány nemcsak az elővigyázatosságra figyelmeztet, de tartalmazza a zágrábi magyar nagykövetség konzuli hivatalának és a június 22-től szeptember 15-ig Splitben működő kihelyezett konzul elérhetőségeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!