Külföld

2008.12.01. 14:09

Jótékony átverés volt az emberi zsírral töltött keksz híre

<b>Hollandia</b> - A világ élelmiszer-ellátásának nehézségeire akarja ráirányítani a figyelmet az a kortárs művészeti projekt, amelynek emberi zsiradékból készített élelmiszerekről szóló álhírét több médium is átvette.

nincs nev

A jól felépített médiahack szerint az Irfak vállalat újrahasznosítja a zsírleszívással nyert emberi zsiradékot, és élelmiszerré átalakítva a harmadik világ országaiba exportálja vagy olyan régiókba, ahol háborús helyzet miatt élelmiszer-ellátási gondokkal küzdenek. 

Az interneten reklámozott "termékeik" közül az egyik tartalma fele rész emberi zsiradék, fele rész cukor, és nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott vitaminokat. Félévenként zsírleszívást sorsolnak ki a jelentkezők között, ezzel próbálnak minél több "zsíradományozót" csalogatni a projekthez - írja a HVG. 

Az emberi zsírból készült élelmiszer híre bejárta a világot, hazánkban is több médium átvette, és valóságként tálalta a hírt. 

A háttérben valójában egy művészeti projekt áll, amely ezzel a meglepő, de a médiabotrány révén sokakhoz eljutott figyelmeztetéssel irányítja a figyelmet a világ élelmiszer-ellátásának nehézségeire. Az ötletgazda Mieke Smits művész volt, a projekt a Maastrichtban novemberben megrendezett, Glocal Affairs művészeti kiállításon is szerepelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!