Külföld

2010.04.25. 09:45

Izrael segített kórházba vinni a Hamász egyik vezetőjének lányát

Jeruzsálem - Izrael engedélyezte, hogy területén keresztül szállítsák kórházba a Hamász palesztin radikális mozgalom egyik miniszterének lányát - közölte egy izraeli katonai szóvivő vasárnap.

MTI

Izraeli tájékoztatás szerint a Gázai övezet belügyminiszterének lánya hároméves és súlyos beteg, ezért kellett Jordániába szállítani orvosi kezelésre. Nabil Sarif jordániai tájékoztatási és médiaügyi államminiszter viszont azt mondta vasárnap, hogy a lány a húszas éveiben jár, már gyógyulófélben van, és 48 órán belül elhagyhatja a néhai Husszein királyról elnevezett ammáni kórházat.

A leányt előbb egy dél-izraeli kórházba vitték, majd onnan szombaton este jordániai helikopterrel juttatták el Ammánba. Ahhoz, hogy Izrael területére léphessen, és onnan szállítsák tovább, különleges engedélyre volt szükség, amelyet Ehud Barak izraeli védelmi miniszter II. Abdalláh jordániai király közbenjárására adott meg. A jordániai uralkodó humanitárius megfontolásokból adott utasítást a beteg lány ammáni kezelésére.

"Péntek este engedélyeztük, hogy a Gázai övezet belügyminiszterének lánya átutazzon" Izraelen - mondta el a katonai szóvivő az izraeli közszolgálati rádiónak. A lány a gázai-izraeli határon fekvő Ereznél lépett be Izrael területére.

A jordániai kezelőorvos tájékoztatása szerint az intenzív beavatkozás nyomán jelentősen javult a beteg egészségi állapota, és két nap múlva valószínűleg haza is térhet. A lányt eddig a Gázai övezetben a Jordánia által felállított tábori kórházban látták el.

Izrael szigorú blokád alatt tartja a Gázai övezetet azóta, hogy a Hamász 2007 júniusában átvette a terület feletti ellenőrzést, kiűzve onnan a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű erőket. A zárlat kezdete óta gyakorlatilag csak a létfenntartáshoz szükséges árukat engedi be Izrael az övezetbe. A mintegy 360 négyzetkilométernyi területen majdnem másfél millió palesztin nyomorog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!