Külföld

2015.01.29. 07:46

Izotóppal ölték meg Litvinyenkót, a teájába öntötték a sugárzó anyagot

Példátlan mértékű besugárzás okozta Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tiszt nyolc évvel ezelőtti halálát.

Ezt a Litvinyenko meggyilkolásának körülményeit feltárni hivatott brit bírói vizsgálat szerdai meghallgatásán mondta a holttestet annak idején megvizsgáló patológus szakértő.

Nathaniel Cary, a brit belügyminisztérium patológusa a hosszú ideje feszült figyelemmel várt, előző nap kezdődött vizsgálat második munkanapján kijelentette: a sugárzás mértéke miatt Litvinyenko halottkémi szemléje valószínűleg a legveszélyesebb volt, amelyet a nyugati világban valaha is elvégeztek.

A szakértő elmondta: a holttestet át kellett szállítani egy olyan helyszínre, amelyet felszereltek sugárzásbiztonsági eszközökkel, ő és kollégái pedig a vizsgálat elvégzéséhez teljes sugárzásvédelmi öltözetet viseltek, különlegesen kiképzett zárt csuklyával, amely szűrőberendezéssel ellátott befúvóval biztosította számukra a levegőt.

Cary elmondta azt is, hogy Litvinyenko több életfontosságú szerve leállt az elszenvedett heveny besugárzás miatt. Az egykori orosz ügynök szervezetébe jutott sugárzó anyag mennyisége messze felülmúlta a túlélhető adagot, és Nagy-Britanniában még nem mutattak ki ilyen mértékű alfarészecske-besugárzást halottkémi vizsgálat során – tette hozzá a brit kormány patológus szakértője.

Alekszandr Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) egykori alezredesét, aki 2000-ben emigrált Londonba, 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot az eddigi vizsgálatok szerint Litvinyenko teájába csempészték bele a nyugat-londoni Millennium Hotel bárjában, ahol a volt FSZB-tiszt két egykori ügynöktársával, Andrej Lugovojjal és Dmitrij Kovtunnal találkozott.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a hazájában később parlamenti képviselővé választott Lugovoj ellen, és kérte kiadatását, ám ezt Moszkva megtagadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!