Külföld

2012.05.31. 08:45

IMF/EU-tárgyalások - Varga: 15 milliárd euró körüli lehet a csomag

Varga Mihály szerint "nincs túlságosan messze" a magyar kormány várakozásaitól az a piaci elemzői vélemény, miszerint Magyarország egy 2-3 évre szóló, 15 milliárd eurós csomagról köthet megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

MTI

Az IMF/EU-tárgyalásokat felügyelő tárca nélküli miniszterré kinevezett politikus az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt erről csütörtökön. Varga Mihály ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a csomag nagyságáról és időtartamáról még nincs hivatalos kormányálláspont, hiszen a tárgyalások nem kezdődtek el. Ennek kapcsán elmondta: jelenleg nehéz megmondani, milyen ütemben zajlanak majd a tárgyalások, és "nemcsak az a lényeg, hogy legyen megállapodás, hanem ez egy jó megállapodás legyen". A politikus hangsúlyozta, hogy a nyár folyamán elkezdődhetnek a tárgyalások, de "ma nagyon nehéz megmondani, hogy mikor". Varga Mihály kifejtette, hogy jelenleg az Európai Bizottság és az IMF egyeztetésén múlik, hogy milyen stratégiával ülnek le a tárgyalóasztalhoz Magyarországgal. Elmondta, hogy részben adatokat is várnak még, másrészt pedig Varga Mihály szerint meg fogják várni, hogy az uniós pénzügyminiszterek június 22-i ülésén döntés szülessen arról, hogy oldják fel Magyarország vonatkozásában a kohéziós pénzek folyósításának felfüggesztését kilátásba helyező korábbi döntést. A politikus emlékeztetett arra a szerdai bejelentésre, miszerint az Európai Bizottság is ezt fogja javasolni. Hozzátette: Magyarország azért fordult tavaly novemberben ismét az IMF-hez, mert - bár az évente megújítandó 4-5 milliárd eurós kötelezettség mértéke eltörpül például a görög adósság mellett - ha a hitelpiacon más országok nagyobb igénnyel jelennek meg, akkor Magyarországnak is szüksége van egy biztonsági hálóra. Varga Mihály szólt arról is, hogy vannak tartalékok, a "finanszírozással ebben az évben nincs különösebb problémája Magyarországnak", ugyanakkor ahhoz, hogy a bizalom és az amiatt csökkenő kockázati felárak olcsóbbá tegyék az ország működtetését, mindenképpen szükséges a megállapodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!