Külföld

2014.12.05. 11:27

Illegális bevándorlók fulladtak a Földközi-tengerbe

Tizennyolc holttestet emelt ki a tengerből az olasz haditengerészet pénteken az olasz Lampedusa szigetétől délre. További 76 illegális bevándorlót sikerült megmenteni.

Az illegális bevándorlók csoportja Líbiából kelt útra. A nyílt tengeren kerültek bajba. Tizennyolcan vízbe fulladtak. Lampedusától 150 mérföldnyire talált rájuk az olasz haditengerészet egyik hajója. A túlélőket és halottakat a szicíliai Porto Empedocle kikötőjébe szállítják.

Ez az első földközi-tengeri tragédia a Triton-misszió kezdete óta. A Frontex európai külső határvédelmi ügynökségnek az illegális bevándorlást ellenőrző missziója november elején indult és december végéig még a Mare Nostrum (Mi Tengerünk) olasz katonai-humanitárius misszióval párhuzamosan működik. Januártól a Tritonban részt vevő európai tagállamok egységei felügyelik majd az Észak-Afrika és Olaszország közötti partokat.

Az olasz haditengerészet két másik hajója pénteken illegális bevándorlók egy 100 és egy 102 fős csoportját vette a fedélzetére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!