Külföld

2011.04.22. 08:24

Huszonötödszörre feszítették keresztre

Egyesek önostorozással, míg mások a keresztre feszítést vállalva idézték fel húsvét nagypéntekén Jézus Krisztus szenvedéseit a Fülöp-szigeteken, ahol ezúttal is több tucatnyian vállalták a fájdalmakat, köztük az a férfi, akit 25. alkalommal feszítettek meg.

MTI

A különleges szokások egyik helyszínén, a fővárostól, Manilától pár órányi autóútra fekvő San Pedro Cutudban több mint egy tucat ember készült fel arra, hogy testét szögekkel erősítsék a keresztre. Sokan cipelték hátukon a keresztet - a húsvéti zarándokok így mondanak hálát istennek, mert megóvta őket vagy családtagjukat egy-egy betegségtől.
    
A keresztre feszítettek között volt az a Ruben Enaje nevű 50 éves férfi, aki 25. alkalommal vállalta a katolikus egyház által ellenzett áldozatot. Enaje azért veti alá magát évről évre a keresztre feszítésnek, mert isten kegyelméből túlélt egy balesetet - derült ki szavaiból. "Régóta csinálom, kibírom" - mondta. Mindazonáltal elővigyázatos, saját szögeket használ, amelyeket előzőleg hosszasan alkoholban fertőtlenít.
    
Enaje szerint a keresztre kívánkozó hívők között vannak olyanok, akik pénzért vállalják az áldozatot. "Cutud azonban más. Az itteniek becsületesek, nem az ezüstért csináljuk" - jegyezte meg.
    
Nagypénteken a katolikusok Jézus keresztre feszítésére emlékeznek. A Fülöp-szigeteken régi időkre visszanyúló hagyománya van Krisztus szenvedésének ilyen jellegű felidézésére, manapság azonban egyre inkább turistalátványossággá vált a szokás. Az ázsiai szigetország lakosságának 80 százaléka - a spanyol gyarmati uralom örökségeként - katolikus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!