Külföld

2015.02.09. 17:32

Horvát önkéntesek is harcolnak Ukrajnában

Horvát önkéntesek csatlakoztak az ukrán Azov elit zászlóaljhoz, hogy az orosz megszállók ellen harcoljanak Ukrajnában – írta a Vecernji List című zágrábi lap hétfőn.

A horvát önkéntes katonák még január 28-án hagyták el az országot, távozásukról viszont csak a hétvégén értesült a sajtó.

A külügyminisztérium szóvivője közölte, nincs hivatalos információjuk arról, kik alkotják az egységet, és hova tartanak, így nyilatkozni sem tudnak az ügyben.  

A Sloboda.hr internetes portálnak a csoport vezetője, S. Denis azt mondta, azért mennek, hogy segítsék az ukrán hadsereget az ország keleti felében zajló harcokban. 

Kijelentette: ideológiai megfontolásból döntöttek úgy, hogy az ukránok mellé állnak. Hozzátette: azért, mert Oroszország nyíltan agressziót követ el Ukrajna ellen, olyasmit, mint amit Horvátország is átélt 1991-ben.

A valamivel több, mint húszfős csoportot az 1991-1995 közötti délszláv háború tapasztalt horvát veteránjai alkotják, kivéve két húszéves fiatalt. 

A Vecernji List arról cikkezett, hogy az önkéntesekről szóló hírek megosztották a közvéleményt. Egyesek szimpatizálnak a zsoldosokkal, mert Horvátországba is sok külföldi jött harcolni a délszláv háborúban, ami nagy segítség volt az ország függetlenségének kivívásában (Ukrajna az elsők között ismerte el Horvátországot még 1991. december 11-én). Mások viszont elítélik azt, hogy horvát állampolgárok külföldi harctereken háborúzzanak, legyen az Szíriában, vagy Ukrajnában – írta a lap.

Az MTI korábban már hírt adott arról, hogy szerb önkéntesek is bekapcsolódtak az Ukrajnában zajló harcokba, de ők az oroszbarát erők oldalán. Így könnyen megtörténhet, hogy a közeljövőben a horvát katonák ismét szerb nemzetiségű fegyveresekkel találják magukat szemben a harctéren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!