Külföld

2011.04.03. 09:49

Holttestekre bukkantak a Tripoli előtti vizeken

Valletta/Lampedusa - Nagy valószínűséggel Olaszországba tartó menekültek holttesteire bukkantak a héten a Tripoli előtti tengeren - közölte vasárnap a jezsuita rend Máltán szolgálatot teljesítő csoportjának vezetője, Joseph Cassar atya.

MTI

Annak a 68 fős csoportnak zömében szomáliai és eritreai tagjairól lehet szó, akik Líbiából vágtak neki a tengernek, és március 25-e óta nem volt róluk hír. A vasárnapi tájékoztatás szerint csütörtökön emelték ki a vízből a tetemeket, és még aznap el is temették őket az áldozatok személyazonosságának a megállapítása nélkül.

Egy segélyszervezet vezetője elmondta, hogy a migránsok műholdas mobiltelefonon jelezték: nincs már élelmiszerük és az üzemanyag is fogytán van.

Eközben két újabb, észak-afrikai menekültekkel zsúfolt bárka érkezett vasárnap hajnalban és reggel az itáliai Lampedusa szigetére, több mint kétszáz emberrel a fedélzeten.

A sziget kikötői parancsnoksága közölte, hogy szombaton Lampedusától 50 mérföldnyire is észleltek egy bárkát, de azt a tunéziai parti őrség elfogta, majd visszairányította az észak-afrikai országba.

Vasárnap reggel kifutott Lampedusa kikötőjéből az olasz haditengerészet San Marco nevű hajója, amely újabb 500 menekültet szállít egy nápolyi táborba.

A mindössze 20 négyzetkilométernyi szigetre több ezer észak-afrikai - zömmel tunéziai - menekült érkezett az év eleje óta. A pár száz fő befogadására alkalmas menekülttábor régen megtelt, emiatt a jövevények nagy része a szabad ég alatt, sátrakban húzza meg magát. A higiéniai körülmények embertelenek.

Silvio Berlusconi olasz kormányfő szerdán a szigetre látogatott, azt ígérve az egyre jobban zúgolódó helyi lakosságnak, hogy a menekültek problémája 2-3 napon belül megoldódik: továbbszállítják őket az olasz szárazföldre. Csütörtökön mintegy 2500 afrikait el is vittek hajókon. Pénteken azonban rosszabbra fordult az időjárás, emiatt a hajók nem tudtak kikötni Lampedusán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!