Külföld

2015.01.27. 17:21

Hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítják Gyergyószentmiklós polgármesterét

Hivatali visszaéléssel és zsarolással gyanúsítja a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a hétfőn este őrizetbe vett Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét.

Gazda Árpád, az MTI tudósítója jelenti:

Az ügyészség honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint Mezei János 2013-ban polgármesteri minőségében egy olyan 400 négyzetméteres – a Gyilkos-tó partján álló - telek eladásáról kötött adásvételi szerződést egy céggel, amely nem volt eladható. A telek ugyanis a város apportját képezte a Budapest V. kerületével közösen létrehozott Monturist Kft-ben.

Az ügyészség szerint a polgármester január 17-én felszólította a Monturist Kft igazgatóját, hogy két napon belül nyújtsa be a lemondását. Azzal fenyegette meg az igazgatót, hogy – amennyiben nem mond le tisztségéről – olyan információkat hoz nyilvánosságra róla, amelyek ellehetetlenítik a gyergyószentmiklósi létét. A fenyegetéssel – az ügyészség álláspontja szerint – a polgármester azt akarta elérni, hogy az igazgató álljon el a Monturist Kft. vagyonának visszaszerzését célzó jogi lépésektől. 

A DNA kezdeményezte a polgármester 30 napos előzetes letartóztatását, erről kedd este dönt a Marosvásárhelyi Táblabíróság.

Amint a Székelyhon.ro portál felidézte, a Monturist Kft.-t 1996-ban hozta létre Budapest V. kerületének és Gyergyószetmiklósnak az önkormányzata a gyilkos-tói üdülőtelep idegenforgalmának a fellendítésére. A székelyföldi város a gyilkos-tói telkeivel és ingatlanaival lépett be a cégbe, amelyben 48 százalékos részesedéssel rendelkezett. Egy évvel ezelőtt Mezei János polgármester megállapította, hogy a Monturist semmilyen hasznot nem hoz a városnak, és kísérletet tett arra, hogy visszavegye a cégtől a gyilkos-tói ingatlanokat, de terve meghiúsult. 

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!