Külföld

2016.03.02. 12:09

Hazatér Janukovics volt ukrán elnök?

Hazatérni készül Viktor Janukovics ukrán elnök - írták a két éve Oroszországba menekült volt államfő jogi képviselőjére hivatkozva orosz napilapok szerdán.

"Szándékában áll, hogy visszatérjen Ukrajnába, és ennek érdekében megteszi a jogi lépéseket. Janukovics az elnöki jogkörétől nem vált meg, és nem mondott le az ország vezetéséről. A hivatalából való felmentés eljárását Ukrajna alkotmányának durva megsértésével folytatták le" - jelentette ki Vitalij Szergyuk ügyvéd az eredetileg a Glavkom ukrán lapnak adott interjúban.

Szergyuk állítása szerint Janukovics ellen nincs érvényben nemzetközi elfogatóparancs, ezért szabadon utazhat a világban, de úgy vélekedett, hogy a volt elnök életét és biztonságát Ukrajnában továbbra is veszély fenyegeti.

Az ügyvéd az exállamfő vagyoni helyzetéről szólva azt állította, hogy Janukovicsnak nincsenek milliárdjai. Szavai szerint Ukrajna volt első emberének minden pénze két, a hazájában zárolt számláján van - a magánszámláján 28 millió hrivnyát (mintegy 294 millió forintot), a nyugdíjszámláján pedig 50 ezer hrivnyát (mintegy 525 ezer forintot) tart.

"Janukovics ennek ellenére nem szűkölködik, bőven van miből megélnie, arra hogy magánházat béreljen (az oroszországi) Rosztov-na-Donu kertvárosában és ügyvédeket fogadjon" - mondta a jogi képviselő.

Viktor Janukovicsot 2014 februárjában fosztotta meg az ukrán parlament tisztségétől, miután elhúzódó, véressé fajult tiltakozások robbantak ki amiatt, hogy az államfő 2013 novemberében megtagadta Ukrajna társulási szerződésének aláírását az Európai Unióval. Az új ukrán hatalom a volt elnök és hívei ellen eljárást indított, befagyasztotta számláikat. Janukovics, aki ellen Kijev nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, az év február végén Oroszországban bukkant fel; a politikus államcsínynek nevezte és nem ismerte el elmozdítását az elnöki tisztségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!