Külföld

2009.09.14. 13:52

Hat az influenza elleni új szer a H1N1 mutációja ellen is

Washington - Egy új típusú, influenza elleni kísérleti szer nem csupán a sejteket védi a fertőzéstől, de úgy tűnik, leállítja a vírus ellenállóvá válását, mutációját is - közölték a szert kifejlesztő vállalat kutatói.

MTI/AP

 Az amerikai NexBio gyógyszercég új vírusellenes szere laboratóriumi és egérkísérletekben megakadályozta, hogy a szezonális influenza vírusa megfertőzze a sejteket, sőt hatékonynak bizonyult olyan vírustörzsek ellen is, amelyek már ellenállóvá váltak a leggyakrabban használt vírusellenes gyógyszerrel, a Tamifluval szemben.
    
A Fludase elnevezésű szer a bejelentés szerint az új típusú H1N1 vírussal szemben is hatékony. 
    
A Tamiflu és a hozzá hasonló Relanza egy, az influenzavírusban lévő vegyületre, a neuraminadázra hat, amely az N betűt adja a vírus elnevezésében. A Fludase ezzel szemben nem magára a vírusra hat, hanem azokra az emberi sejtekre, amelyeket a vírus megfertőz, ezért rezisztancia is kevésbé alakulhat ki vele szemben - mondta el David Wurtman, a cég szóvivője.
    
Az új szer az úgynevezett sziálsav receptorra hat, amely a sejt molekuláris kapuja, ehhez kapcsolódik a vírus. A szer a vírus terjedését akadályozza meg úgy, hogy az nem képes megfertőzni a szomszédos sejteket.
    A szer vizsgálatai az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjában, a Hongkongi Egyetemen és a Missouriban lévő Saint Louis Egyetemen zajlanak.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!