Külföld

2009.08.02. 10:48

Háromszáz méter a fürdős "felségvíz": magyar hajóst is büntettek Horvátországban

Zágráb, Budapest - Egy magyar hajóst 5100 kunára (több mint 190 ezer forintra) büntettek szombaton a horvát hatóságok, amelyek a fürdőzők biztonsága érdekében tartottak akciót Sibenik térségében - olvasható a Vecernji List című horvát napilap internetes oldalán.

MTI

A Polip 2009 elnevezésű akció során a kikötői kapitányság és a parti őrség azt ellenőrizte, hogy motorcsónakkal, jetskivel vagy más gyors vízi járművel betartják-e a hajósok az előírt, minimálisan 300 méteres távolságot a parttól, nem hatolnak be a fürdőzők "felségvizére". 

Az index.hr beszámolója szerint ugyanis gyakorta halállal vagy maradandó sérüléssel járnak az olyan balesetek, amikor fürdőzőket gázolnak el a vízben a szabálytalankodó "vízi motorosok."
    
A szombati ellenőrzés során 500 és 15 ezer kuna közötti büntetéseket szabtak ki a horvát hatóságok, a megbírságoltak között németek, lengyelek és olaszok voltak, továbbá egy "visszaeső" magyar hajós. 

A magyar motorcsónak-vezetőt ugyanis hasonló szabálytalanság miatt tavaly már megbüntették 1100 kunára (több mint 40 ezer forintra), de azóta sem fizette be a bírságot, ezért most már 5100 kuna büntetést szabtak ki rá.
    
A lapok beszámolói szerint a hajóvezetők többsége nincs tisztában azzal az előírással, hogy a parttól 300 méteres sávon belül tilos vízi járművekkel közlekedni. 

Egy milánói asszony például alig 20 méterre a parttól, teljes sebességgel száguldott férjével motorcsónakban, az ellenőrzéskor pedig csodálkozva kérdezte, hogy mit követtek el egyáltalán?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!