Külföld

2013.06.12. 10:31

Hároméves gyereket sodort el az ár Romániában

Újabb áldozatokat követelt az ítéletidő Romániában: kedd este a moldvai Andrieseni községben egy hetvenéves férfit és hároméves unokáját sodorta el a hegyoldalról lezúduló áradat - közölte szerdán Silvia Bolohan, a jászvásári (Iasi) katasztrófavédelmi felügyelőség szóvivője.

MTI

A szóvivő a jászvásári regionális közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a helyszínre érkező tűzoltók az idős férfinek a holttestét találták meg, az eltűnt gyermeket pedig azóta is nagy erőkkel, egyebek közt helikopterrel is keresik, de szerda délig eredménytelenül.   

A medréből kilépő Jijia folyó a megyeközponttól 50 kilométernyire északra található községben húsz házat rongált meg és a háziállatok jelentős részét elsodorta - tette hozzá a szóvivő. A keddi felhőszakadás miatt megáradt folyók a csángóföldi Lészped (Lespezi) környékén gazdasági épületeket öntöttek el, és néhány órára a Jászvásárt Nagybányával összekötő E58-as országút több száz méteres szakasza is víz alá került.

Egy német állampolgárságú turista hétfőn villámcsapás áldozata lett a Nagyszeben környéki hegyekben, amikor 1900 méteres magasságban túrázva viharba került.

Szatmárhegyen az árvíz, Dobrán a jég pusztított (Fotó: http://www.szatmar.ro)

A Fogarasi-havasokban keddre virradóra egy juhász is égési sérüléseket szenvedett egy villámcsapás miatt, amely 12 juh pusztulását okozta.    Románia nyugati megyéit kivéve az ország egész területén szerda estig sárga (elsőfokú) viharjelzés van érvényben. A zivatarok során a csapadék mennyisége elvétve elérheti a 60-70 litert négyzetméterenként, áradásokat okozva a domb- és hegyvidéken.

A romániai Országos Vízügyi és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) kedd délutántól szerda estig másodfokú (narancssárga jelzésű) készültséget rendelt el a Dunába ömlő délnyugat-romániai folyók mentén, és elsőfokú (sárga jelzésű) készültséget a Tisza vízgyűjtőjében.    A vízügyi szakemberek számításai szerint vasárnap éri el a dunai árhullám Romániát, de a másodpercenkénti vízhozam nem fogja meghaladni a 10 500 köbmétert. Április elején hetekig másodfokú készültség volt érvényben a Duna teljes romániai szakaszán, ekkor 11 900 köbméteres másodpercenkénti hozamot mértek a Vaskapu térségében, ahol a folyam eléri Romániát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!