Külföld

2013.08.13. 19:32

Három uniós forrásból függesztették fel a kifizetéseket

Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését - közölte egy név nélkül nyilatkozó bizottsági forrás kedden az MTI-vel.

A bizottsági forrás nyolc operatív program uniós finanszírozásának ideiglenes felfüggesztését erősítette meg, de sem azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora összeget tart vissza Brüsszel, sem azt, hogy a szabálytalanságok miatt mekkora összegtől eshet el Magyarország.

Az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta: a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás "jelentős hiányosságokat" talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében. A forrás többször is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nemzetközi sajtóban is megjelent számok, amelyek szerint Magyarország akár 2,7 milliárd eurót is elveszíthet, túlzóak, nagyságrendileg sem forog ekkora összeg kockán.

Elmondta: a dolgok menete az, hogy a bizottság megkéri az adott tagállamot, szüntesse meg a szabálytalanságokat, majd értékeli a kormány által javasolt intézkedéseket és ennek tükrében tesz javaslatot a támogatások korrekciójára, vagyis arra, hogy a szabálytalanul kifizetett pénzek miatt mennyi támogatástól fossza meg Magyarországot. Jelenleg a helyzet mérlegelése, a magyar intézkedések értékelése zajlik - húzta alá.

A bizottsági tisztviselő azt is egyértelművé tette: Brüsszel számára világos, hogy Magyarország kiemelt kérdésként kezeli az ügyet, erre világos biztosítékot is kaptak Budapestről, Magyarország pedig láthatóan dolgozik azon, hogy a kifogásolt irányítási és ellenőrzési hiányosságokat kiküszöbölje.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetését augusztus 1-je óta kormánybiztosként látja el, hétfőn elmondta: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki és tárgyal meg várhatóan szerdai ülésén a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!