Külföld

2013.07.31. 10:45

Hamis méz Északkelet-Kínában

A hétmilliós, északkelet-kínai Csinan városában kapható méz 60-70 százaléka is hamis lehet - a jelenség egy helyi lap írása szerint az egész országban jellemző.

MTI

A témáról Santung tartomány székhelyének egyik legnagyobb újságja, a Csinan Zsipao cikkezett. A lap azt állítja, hogy a méz hamisítása Kínában "nyílt titok" az iparágon belül, a cikkírók az állítás valóságtartalmának kiderítésére kezdtek a helyi viszonyok felderítésébe. A csinani piacokon való vizsgálódásuk során a kereskedők számos esetben ismerték be, hogy nagy mennyiségű cukorszirupot értékesítenek a méztermelőknek, akik azt termékeikbe keverve állítják elő a hamis mézet. A cukorszirupos méz jóval olcsóbb a "száz százalékos méz" termelésénél, a kereskedők így jelentős haszonra tudnak szert tenni.

A lap Szung Hszin-fangot, a tartományi méhészegyesület elnökét idézi, aki azt állítja, hogy jelenleg a piacon lévő méz 60-70 százaléka hamis. A fogyasztók becsapása nem nehéz, a cukorsziruppal készülő termékek ugyanis nagyban hasonlítanak az eredetire, tiszta állagúak és - a tiszta mézzel szemben - nem kristályosodnak, vagyis még vonzóbbnak is bizonyulhatnak emiatt.

A cukorszirup mézzel keverése mellett különböző vegyszerek mézzel keverése is bevett gyakorlat, utóbbit a kisebb gyártók, út menti árusok gyakorolják - írja a lap. A probléma megoldását a nemzeti termékbesorolás visszásságai, a szabályok betartatásának hiánya és az iparági felülvizsgálat elmaradása is nehezítik - sorolja a Csinan Zsipao.

Az ország méziparában az elmúlt bő másfél hónapban ez már a második ilyen eset. Június közepén a közép-kínai Csungking városában 500 kilogramm hamis mézet találtak a hatóságok. A "méz" ebben az esetben semennyi valódi mézet nem tartalmazott, helyette kilogrammonként 187 milligramm alumíniumszármazékot és más vegyszereket találtak benne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!