Külföld

2009.08.04. 11:06

Halálra vertek egy kínai internetfüggőt gondozói

Peking - Egy tizenéves kínai internetfüggőt állítólag halálra vertek a gondozói a Kuanghszi Csuang (Guangxi Zhuang) autonóm terület közigazgatási központjában, Nanningban található rehabilitációs intézetben - jelentette a kínai média kedden.

nincs nev

A 15 éves Tenget (Deng) szülei augusztus elsejétől egy hónapra küldték az intézetbe, hogy az egyébként normális kamasz fiút leszoktassák az internetről, visszanyerje önbizalmát és pozitív életfelfogást sikerüljön kialakítania - legalábbis ezek a célok szerepeltek abban a megállapodásban, amelyet a középiskolás fiú szülei a rehabilitációs központtal kötöttek.
    
Tenget vasárnap hajnalban az intézethez közeli egészségügyi központban nyilvánították halottnak, miután nem sikerült a fiút újraéleszteni - írta a China Daily kínai napilap. A diák halálának körülményei egyelőre még tisztázatlanok, a helyi rendőrség szerint a gyanúsítottakat már letartóztatták.
    
Teng szülei 7000 jüant (189 ezer forintot) fizettek az egyhónapos kezelésért. Az intézet ígéretet tett arra, hogy vigyáznak a fiúra és a kezelés elején a nap 24 órájában fogják szemmel tartani.
    
Jóllehet az internetfüggőség kezelése még Kínában is csak a kezdeti stádiumban van, a fizikai sérülést okozó büntetések alkalmazását az illetékes hivatalok is elutasítják. A kínai Egészségügyi Minisztérium júliusban betiltotta a sokkterápia használatát, miután kétségek merültek fel az eljárás biztonságával, illetve hatékonyságával kapcsolatban.
    
Az internetfüggők kezelésére alkalmazott "sokkoló" eljárásra egy riport után derült fény, amelyben a Santung (Shandong) tartománybeli Linjiben (Linyi) egy pszichiáter arról mesélt, hogy már közel 3000 tizenévest próbált meg leszoktatni az internetről elektromos áram segítségével.
    
Kínában közel 320 millióan használják a világhálót, a 100 millió tizenéves internet-használóból több mint 10 millió számít függőnek - írta a China Daily.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!