Külföld

2013.08.28. 05:11

Halálra akarják ítéltetni a bajtársait Fort Hoodban lemészároló őrnagyot

Nem élt az utolsó szó jogával szerdán Nidal Hasan őrnagy, akit az esküdtszék 13 rendbeli előre megfontolt gyilkosság és 32 gyilkossági kísérlet vádjában bűnösnek talált, és akire halálbüntetést kért a katonai ügyészség.

MTI

A korábban katonai pszichiáterként szolgáló Hasan 2009-ben a texasi Fort Hoodban nyitott tüzet Afganisztánba és Irakba készülő katonatársaira. A palesztin származású, de Amerikában született őrnagy tettét azzal indokolta az eljárás vizsgálati szakaszában, hogy - felfogása szerint - az Egyesült Államok az iszlám ellen vívott háborúban átállt a másik oldalra. Kijelentette, hogy bajtársainak legyilkolásával a muszlim felkelőket kívánta megvédelmezni.

A Hasan által 2009. november 5-én elkövetett Fort Hood-i lövöldözés volt a legtöbb halálos áldozattal járó tömeggyilkosság, amelyet amerikai támaszponton valaha is elkövettek.
A 42 éves őrnagy, aki maga látta el a saját védelmét, csak a hadbírósági tárgyalás megnyitásakor szólalt meg. Ekkor elismerte, hogy ő ölte meg a bajtársait. Az esküdtszék múlt pénteken bűnösnek mondta ki, ám Nidal Hasan perének a hétfőn megkezdődött, halálbüntetéssel fenyegető ítélethozatali szakaszában nem szólalt meg.

A 13 tagú katonai esküdtszék szerdán kezdi meg annak mérlegelését, hogy Hasan őrnagy számára a méreginjekció általi halál avagy életfogytig tartó szabadságvesztés kimondását javasolja-e a hadbírónak, Tara Osborne ezredesnek.
Az esküdtek abban az esetben javasolhatják a halálos ítéletet, ha számukra minden kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy a vádlott legalább két embert megölt, és ha egyhangúlag arra a következtetésre jutnak, hogy legalább az egyikükkel előre megfontolt módon végzett.
A vád abban bízik, hogy a meggyilkoltak hozzátartozói, valamint a Hasan által megsebesített katonák hétfőn és kedden előadott tanúvallomásai nyomán az esküdtszék a legsúlyosabb büntetés felé hajlik majd.

A Fort Hood-i támadás során több lövést kapott és tolószékbe kényszerült Hasan őrnagy a tárgyalásra nem hívott tanúkat és nem terjesztett be bizonyítékokat sem a saját védelmében. A vád 90 tanúja közül is csak háromnak tett fel kérdéseket.
Mentális egészségügyi vizsgálata során Hasan kijelentette, hogy mártír akar lenni. Az őrnagy ugyanakkor cáfolta a védekezésének segítségére kirendelt ügyvédek állítását, miszerint neki is az a célja, hogy halálra ítéljék.

Az amerikai fegyveres erőknél 1961 óta nem hajtottak végre kivégzést. A katonai büntetés-végrehajtási intézményekben jelenleg öten várnak a halálsoron. A hadbíróságok esetlegesen másodfokon is megerősített halálos ítéletét Fort Hood parancsnokának és az elnöknek is helyben kell hagynia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!