Külföld

2009.07.30. 11:36

Halálos szokás: be akarják tiltani a vezetés közbeni SMS-írást

Blacksburg - Washingtoni törvényhozók szerdán törvénytervezetet terjesztettek elő a vezetés közbeni SMS-írás, vagy -olvasás megtiltására.

nincs nev

A lépésre azt követően került sor, hogy előző nap nyilvánosságra került egy tanulmány, amely szerint az ilyen SMS-ezés huszonháromszorosára növeli a baleset kockázatát. 
    
A vezetés közbeni, mobiltelefonon való írás nem pusztán egy rossz szokás: ez halálos szokás - jelentette ki New York demokrata szenátora, Chuck Schumer. Hozzátette: a legújabb felmérések azt bizonyítják, hogy SMS-t írni vezetés közben még az alkoholfogyasztásnál is veszélyesebb.
    
A Virginia Tech Transportation Institute kedden nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint az a fő probléma, hogy írás közben a sofőr az út helyett a mobilt nézi, s ez akár hat másodpercig is eltarthat. Márpedig ezen idő alatt  - majdnem 90 kilométer/órás sebesség mellett - a kocsi egy focipályányi távot, azaz nagyjából 100 métert tesz meg.  
    
Az Egyesült Államokban jelenleg csak 14 államban tilos az autózás közbeni SMS-ezés.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!