Külföld

2012.01.05. 15:16

Halálos ítéletet kért az ügyész Mubarakra

Halálos ítéletet kért csütörtökön az ügyész Hoszni Mubarakra a volt egyiptomi elnök perében.

MTI

A 83 éves Mubarak ellen az a vád, hogy tavaly év elején, csaknem harmincéves uralom után, része volt az ellene tüntető tömegből mintegy 850 ember megölésében.

"Az előre megfontolt emberölésért a törvény a halálos ítéletet írja elő" - mondta Musztafa Háter, az ötfős ügyészcsoport egyik tagja, lezárva a vádbeszédet a kairói bíróságon, ahol ugyancsak halálos ítéletet kértek Habíb el-Adli volt belügyminiszterre. A tárgyalást január 9-ére elnapolták.

Musztafa Szuleimán főügyész a harmadik napja tartó vádbeszédben "politikailag és törvényileg" felelősnek nevezte az exelnököt a hivatalosan mintegy 850 ember haláláért. Mubarak - mondta - semmit se tett az öldöklés leállítására, holott tudott róla mind a támogatóival folytatott megbeszélései, mind pedig regionális tv-adók, illetve titkosszolgálatai jóvoltából. "A kérdés nem csak az, hogy adott-e utasítást a tüntetők megölésére" - jelentette ki egyebek között a fővádló. Szerinte másfelől Adli volt belügyminiszter nem adhatott volna ki lőparancsot Mubarak utasítása nélkül. Ezt - hangoztatta - alátámasztja két olyan politikus is, akik Mubarak bukása után töltötték be a belügyminiszteri posztot.

Hoszni Mubarak ellen tavaly augusztus 3. óta folyik per a kairói bíróságon, egyfelől az ellene 18 napon át zajlott tüntetések vérbe fojtásáért, amelyben Adli exbelügyminisztert és még hat embert vádolnak, másrészt korrupció címén, amelyben két fia, és Gamál és Alaa a vádlott-társai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!