Külföld

2010.01.18. 09:16

Haiti földrengés: 70 ezer halott, 20 millió euró uniós gyorssegély

Port-au-Prince, Montreal - Szükségállapotot hirdetett ki a földrengés sújtotta Haiti kormánya helyi idő szerint vasárnap. Húszmillió euró gyorssegélyt nyújt az Európai Unió Haitinak - közölte hétfőn Brüsszelben Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

MTI

A rendkívüli állapot január végéig lesz érvényben. A kabinet 30 napos nemzeti gyászt is hirdetett, amely február 17-ig tart majd. Ezen idő alatt a középületek előtt félárbocra eresztik a nemzeti lobogót.
    
Carol Jospeh oktatási államtitkár vasárnap közölte, hogy eddig mintegy 70 ezer holttestet gyűjtöttek össze és temettek tömegsírba a keddi földrengés óta a karibi országban.
    
Jean-Max Bellerive kormányfő szombaton még 25 ezer tetem elföldeléséről számolt be.
    
A kanadai kormány vasárnap bejelentette, hogy az adományozó országok képviselői január 25-én Montrealban ülnek össze, hogy megvitassák a karibi ország újjáépítését és biztosítsák, hogy az ENSZ segítségével a haiti lakosság számára a legkedvezőbb módon hangolják össze a nemzetközi segélyeket. A tanácskozáson Bellerive és Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is részt vesz.
    
A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés romba döntötte a haiti főváros, Port-au-Prince legfontosabb infrastrukturális létesítményeit, több más várost pedig részben vagy egészben a földdel tett egyenlővé.

Húszmillió euró gyorssegélyt nyújt az Európai Unió Haitinak

Ashton elnökletével rendkívüli tanácskozást tartottak az EU-országok humanitárius segítségnyújtással, illetve fejlesztési támogatással kapcsolatos kérdésekben illetékes szakminiszterei, hogy összehangolják a karibi szigetország gyors megsegítésének teendőit.
   
"E tragédia nyomán a földgolyón mindenkinek jelentős erőfeszítéseket kell tennie, hogy segítsünk az országnak. Ezt meg is fogjuk tenni, és ez most csak a folyamat kezdete" - mondta Ashton a húszmillióról. 
A miniszterek emellett hosszabb távú támogatásról is tárgyaltak. Karel De Gucht, aki a jelenlegi Európai Bizottságban a humanitárius segítségnyújtás és fejlesztési támogatás tárcáját irányítja, elmondta: tervet kívánnak kidolgozni Haiti újjáépítésére, és át kell tekinteni, milyen hozzájárulásokra lehet számítani az uniós tagállamoktól.
   
Egyes uniós tisztségviselők becslése szerint akár a 200 millió eurót is elérheti majd a teljes EU-támogatás. A tagországok illetékes miniszterei egyetértenek abban, hogy ezen túlmenően szélesebb nemzetközi konferenciát kell tartani Haiti megtámogatásáról.
   
Ashton az EU azon készségét is kinyilvánította, hogy az ENSZ kérésének megfelelően kivegye részét a fosztogatók elleni harcból. Ebben - tette hozzá - együtt fog működni az Egyesült Államokkal. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a biztonság garantálásáért a fő felelősség az ENSZ és Haiti kormánya vállán nyugszik.
   
Haitin óriási logisztikai nehézségekkel néznek szembe a segélynyújtók. Port-au-Prince repülőtere sokszorosan túlterhelt, és még az utakat sem tudták rendbe tenni ahhoz, hogy a segélyszállítmányokat eljuttathassák rendeltetési helyükre. A belga De Gucht a közeli napokban a helyszínen tájékozódik a helyzetről és a legsürgősebb teendőkről.
   
Időközben egyébként Haitin ujjlenyomat-ellenőrzéssel kiderült: tévesen gondolták előzőleg, hogy a romok alatt talált egyik holttest azonos az EU port-au-prince-i képviseletén dolgozó, 53 éves spanyol diplomatanővel, aki továbbra is az eltűntek listáján szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!