Külföld

2009.11.24. 05:52

H1N1: azonos kínai és norvég vírus mutánst találtak

DH - Hongkongban is megtalálták az A(H1N1) influenzavírusnak ugyanazt a mutációját, mint amelyre a közelmúltban bukkantak Norvégiában - jelentette kedden a hongkongi egészségügyi szakhatóság.

MTI

A vírus genetikai sorozatának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy 123 sorozatból egy esetben ugyanazt a mutációt fedezték fel, mint amit a norvég törzsben.
A hongkongi vírusminta egy olyan egyéves kisfiútól származik, akit még július 22-én vittek kórházba, mert influenzára hasonlító tüneteket produkált. A kisfiút három nap múlva kiengedték, és nem sokra rá meggyógyult.
A WHO szerint ugyanezt a mutációt már megtalálták a szárazföldi Kínában, Brazíliában, Japánban, Mexikóban, Ukrajnában és az Egyesült Államokban.
A mutáns vírus érzékenységet mutatott olyan gyógyszerekre, mint a Tamiflu és a Relenza. Szakemberek szerint egyelőre nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a mutációk miatt megnőne a fertőzések száma, vagy gyakrabban okoznának halált.
A legfrissebb kínai adatok szerint országosan már több mint 20 millió ember kapta meg a védőoltást, közel 70 ezer új influenzás esetet regisztráltak. Az egészségügyi  minisztérium honlapján közzétett információk alapján a halálesetek száma nem nőtt, továbbra is 53.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!