11°
10°

Gyomirtót találtak német sörökben

Glifozát peszticidet találtak több német sörben. A müncheni környezetvédelmi intézet 14 népszerű sört tesztelt - és gyomirtót találtak bennük.

Christian Schmidt német szövetségi mezőgazdasági miniszter nem tartja problémásnak a glifozát maradványokat az élelmiszerekben.

A „német tisztasági törvény” 500. évfordulója alkalmából söröket vizsgált a müncheni környezetvédelmi intézet, sokban aggasztó mennyiségű glifozát származékot felfedeztek fel, szélsőséges esetekben az ivóvízhez képest 300-szoros értéket.

“Ez valószínűleg rákkeltő anyag, sem a sörben sem a testünkben nincs helye”, mondja Sophia Guttenberger a müncheni környezetvédelmi intézet biológusa. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a glifozátot a rákkeltő anyagok közé sorolja, az anyag a hormonrendszert is károsíthatja. Az EU élelmiszer-biztonsági hatósága (EFSA) nem tartja rákkeltőnek. A glifozát a peszticidekben és herbicidekben világszerte legelterjedtebb.

De vannak megnyugtató vélemények is: A Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) nem lát veszélyt a fogyasztók egészségére nézve. A sörben előforduló glifozát maradványok teljesen természetesnek számítanak, hiszen a glifozát egy engedéllyel rendelkező növényvédőszer hatóanyaga.

“Ahhoz, hogy a glifozát mennyisége egészségügyi kockázatot jelentsen, egy felnőtt embernek egy napon belül 1000 liter sört kellene innia”, – mondta a német szövetségi mezőgazdasági miniszter egy TV-interjúban.

IDE kattintva nézheti meg részletesen, hogy mely sörökről van szó, és azt is, hogy melyik milyen eredményt ért el.


Legolvasottabb

1
Baleset történt a 6-os úton Rácalmás felé!
2
Jelentkezzen, ha látta a balesetet!
3
Baleset történt a Vasmű úton!
4
Lángra kapott egy hétvégi ház Dunaújvárosban!
5
Épülnek az okos zebrák Dunaújvárosban!
sporttöri
Kész csoda, hogy kilenc aranyat szereztünk az 1956-os olimpián
pénzt magáncégtől / 24 perce
Mi lesz a legcsillogóbb pénzérmével?
Magáncégnek adja ki a pénzgyártás feladatát a belga állam, ahol eddig a legtartósabb vésetű, legtovább csillogó euróérméket gyártották.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *VARGA MÁRIA* *(a 2. körzet volt körzeti nővére)* 69 éves korában elhunyt. Szűk körben búcsúzunk tőle.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *VIDA JÁNOSNÉ* 77 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2017. október 26-án 15 órakor lesz a katolikus templom altemplomában. A gyászoló család
buzgó józsef rovata / 1 órája
Szurka-piszka fővadász módra
Kutyások, figyelem! / 2 órája
Készen áll egy életre szóló sarkköri kalandra?
könnyű és finom / 3 órája
Készítsen kímélő ebédet!
Tanítványaimnak ajánlom / 3 órája
Történelmet írt Magyarország! Hogy legyen miért büszkének lennünk
Tóth Judit
sokan várták / 3 órája
Keddtől ingyenes lesz a mobilok hálózatfüggetlenítése
volvo v90 / 4 órája
Íme, a korszakváltó kombi