Külföld

2012.02.23. 08:48

Gyilkolásra szólítanak a tálibok

A tálib szélsőségesek külföldi katonai támaszpontok elleni támadásokra, és a nyugatiak meggyilkolására szólították fel csütörtökön az afgánokat, hogy megtorolják a bagrami amerikai támaszponton történt koránégetést.

MTI/Reuters

Zabihulla Mudzsahid tálib szóvivő elektronikus postán továbbított üzenetében arra szólította a "bátor" afgánokat, hogy támadják a "megszállók" katonai támaszpontjait és konvojait. "Meg kell ölni, ütni kell, túszul kell ejteni és meg kell leckéztetni őket (a nyugatiakat), hogy soha többé ne merjék meggyalázni a Szent Koránt" - üzente a tálib szóvivő.

A bagrami támaszponton történt koránégetés miatt kedden és szerdán is heves tüntetések voltak sok helyütt Afganisztánban, jóllehet John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok amerikai parancsnoka és Washington is bocsánatot kért a katonai bázison történtekért.

Az afgán fővárosban szerdán két helyszínen, a parlament mellett és az amerikai katonák támaszpontja közelében, mintegy ötszázan tüntettek. A megmozdulás résztvevői halált kiáltottak az Egyesült Államokra és Hamid Karzai afgán elnökre, köveket hajigáltak a rendőrökre, akik először levegőbe leadott lövésekkel próbálták megfékezni a dühödt tömeget, majd később a tüntetők közé lőttek. A kelet-afganisztáni Dzsalálábádban mintegy ezren torlaszolták el a főbb útvonalakat, s közben halált kiáltottak Obama elnökre és a "keresztesekre", illetve azt hangoztatták, hogy nem tűrik el az iszlám szent vallásának meggyalázását.

A koránégetéssel kapcsolatban egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő korábban a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta, hogy a szóban forgó koránpéldányokat és más vallási irodalmat azért távolították el a bagrami bázison lévő fogolytábor könyvtárából, mert a rabok egymás közti üzenetváltásokra használták azokat, és szélsőséges bejegyzéseket tartalmaztak. A könyveket a támaszpont szeméthamvasztójában égették el, az elszenesedett maradványokra ott dolgozó afgánok bukkantak rá.

A koránégetés még nehezebbé teheti az amerikai irányítás alatt álló NATO-erők számára, hogy megnyerjék ügyüknek az afgánokat és tárgyalóasztalhoz ültessék a tálib szélsőségeseket a nemzetközi erők 2014-re tervezett kivonása előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!