Külföld

2011.11.07. 07:09

Görög válság - A vezető pártok februári választásokat akarnak

A vezető görög parlamenti pártok megállapodtak abban, hogy február 19-én tartanák meg az előre hozott parlamenti választásokat - közölte az athéni külügyminisztérium hétfőre virradóra.

MTI

Evangélosz Venizelosz pénzügyminiszter és helyettese megbeszélést folytatott az ellenzéki Új Demokrácia párt képviselőivel arról, hogy mennyi ideig maradna hivatalban az új koalíciós kormány, amelynek megalakításáról Jeórjiosz Papandreu kormányfő és Antonisz Szamarasz, az Új Demokrácia vezetője vasárnap "elvben" megegyezett.

Az új kabinet feladata az október 26-án Brüsszelben elfogadott mentőcsomag ratifikálása lesz, amely nélkül Görögország az államcsődön kívül azt is kockáztatja, hogy elveszíti euróövezeti, sőt európai uniós tagságát, és válságba sodorja az unió közös valutáját.

A nemzeti egységkormányra vonatkozó megállapodás azután született meg, hogy Papandreu és Szamarasz vasárnap tárgyalt Karolosz Papuliasz köztársasági elnökkel. A görög elnöki hivatal közleménye szerint a vezetők hétfőn összeülnek, hogy kijelöljék az új kormányfőt, aki nem Papandreu lesz.

A közlemény szerint az államfő hétfőn összehívja a politikai pártok vezetőit, hogy kérje tőlük a nemzeti egységkormány támogatását.

Sajtóértesülések szerint a nemzeti egységkormány feje várhatóan Lukasz Papademosz, az Európai Központi Bank volt alelnöke lesz.

A görög kormány szóvivője később közölte, hogy ha minden a tervek szerint alakul, az új kabinet egy héten belül leteszi a hivatali esküt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!