Külföld

2011.12.29. 16:30

Gimnazisták televízió, internet és mobiltelefon nélkül

"Az anyukám azt hitte, nem leszek rá képes, de sikerült!" - mondta el boldogan a második osztályos Caterina a La Repubblica napilapnak abból az alkalomból, hogy bolognai gimnáziumában a diákok kibírtak hét napot televízió, internet, mobiltelefon nélkül.

MTI

A Righi gimnázium irodalomtanárának, Matilde Marescának volt az ötlete, hogy tanulóit rávegye, próbálják ki, milyen is sms-üzenet, Ipod-zene, videojáték és a Facebook-profil frissítése nélkül élni. Aki akart, önként csatlakozhatott és senki nem ellenőrizte a másikat.
   
A sajtó által Net-generációnak nevezett gimnazisták beszámolója szerint csak az első-második nap volt nehéz. "Hirtelen nem tudtam, mit csináljak számítógép nélkül" - mondta el Jacopo, aki úgy fogalmazott, meglepetéssel fedezte fel, hogy más is van a világon. Volt, aki elment sportolni, volt, aki barátaival találkozott, más elővette a régi vezetékes telefont vagy bekapcsolta az elemes rádiót és azt hallgatta.
   
"Gyorsabban írtam meg a leckét, több időm volt magamra, mégsem unatkoztam" - tette hozzá Caterina. Azt is bevallotta, nem volt könnyű, gyakran esett kísértésbe, de meg akarta mutatni szüleinek, hogy néhány napig képes mobiltelefon nélkül is élni.      

A bolognai osztály nem akarja elfelejteni a "technológiától való szabadság" érzését és 2012-ben az egész gimnáziumot be akarja vonni a "kütyük nélküli világba" legalább egyszer egy héten - írta a La Repubblica.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!