Külföld

2014.09.07. 09:03

Főzőolaj-hamisítási botrány Tajvanon

Mintegy 240 tonna hamisított, rákkeltő, újrahasznosított főzőolaj, úgynevezett "csatornaolaj" került forgalomba Tajvan szigetén, ahol más termékek gyártásához alapanyagként is használták - jelentette a helyi média a hétvégén.

Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti:

A konyhai hulladék, sertésbőr és -zsír, valamint bőripari melléktermékek felhasználásával készült áru egy étolajgyártó vállalathoz, a neves kaohsziungi Chang Guannhoz került, amely körülbelül 780 tonna étolaj készítéséhez használta fel. Ebből 22 városban, illetve megyében értékesített élelmiszer-feldolgozóknak, piacoknak, iskoláknak, étkezdéknek.

A tajvani kormányzat első embere, Csiang Ji-hua személyesen rendelte el, hogy vonják vissza annak a 235 vállalatnak a termékeit, amelyek élelmiszer- és olajtermékeikhez a kétes eredetű és minőségű alapanyagot használták. Szakértők ugyanis megállapították, hogy a főzőolaj emberi fogyasztásra alkalmatlan.

Az eddig nyilvánosságra nem hozott nevű, engedélyekkel nem rendelkező, két településen több mint tíz üzemmel rendelkező alapanyag-gyártó egy pingtungi rutinellenőrzés során bukott le. Eddig hat embert vettek őrizetbe, több cég működését felfüggesztették.

A Chang Guann étolajforgalmazó elnöke nyilvánosan bocsánatot kért és tételesen ismertette, hogy tavaly február óta mikor és mennyi olajat vásároltak a pingtungi cégtől.

A kormányzat szóvivője közölte, az ügyben rendkívüli ülést tartottak az egészségügyi, a gazdasági, a környezetvédelmi és a mezőgazdasági tárca vezetői, az illetékes hatóságokat pedig alapos vizsgálatra utasították, a felelősök súlyos büntetésre számíthatnak.

Közben sorra derül ki, hogy mely vállalatok mely termékeihez, így például szárított húsokhoz, vagy húskrémekhez használtak mérgező olajat. Sajtójelentésekből arra lehet következtetni, hogy több száz, vagy akár ezer termékhez használták fel a hamisított olajat.

Szakértők becslése szerint a 23 millió tajvani polgárnak körülbelül a feléhez juthatott szennyezett termék, de a fogyasztott mennyiség nem valószínű, hogy egészségkárosodást idézne elő.

A Tajvanon nagy botrányt kavart ügy aggodalmat keltett a hongkongi és a szárazföldi kínai hatóságokban is. Mindkét helyen megkezdték annak kiderítését, hogy került-e, és ha igen, hová és mennyi az egészészségre ártalmas termékekből a helyi piacra. A pekingi országos minőségfelügyelet közlése szerint eddig nem találtak valószínűsíthetően szennyezett import tételeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!