Külföld

2009.03.14. 18:27

Félreértelmezett kifejezés miatt vonták vissza Sólyom leszállási engedélyét?

<b>Románia</b> - "Egy félreértelmezett kifejezés" miatt nem tartották alkalmasnak Sólyom László magyar köztársasági elnök március 15-i csíkszeredai látogatását - vélte szombati számában az Evenimentul Zilei című román napilap.

nincs nev

Sólyom László átléphette szombat reggel Borsnál gépkocsival a román-magyar határt - értesült a hirado.hu. Úticélja Nyergestető, ahol délután egy kopjafaavatáson vesz részt. A román oldalon azonban az átléptetés negyed órán át tartott, mert a román határrendészek a konvoj minden gépkocsiját külön-külön ellenőrizték. Sólyomtól és kísérete minden tagjától egyenként elkérték az úti okmányokat ellenőrzésre. 

Az államfő eredetileg vasárnap utazott volna Erdélybe, de gépe nem kapott leszállási engedélyt Marosvásárhelyen. 

Egy félrefordított kifejezés miatt nem látták Sólyomot szívesen romániában - állítja egy helyi lap. Ennek következtében arra hivatkoztak: érzékeny téma Székelyföld területi autonómiája, és ezért tanácsolták Sólyom Lászlónak, hogy ne jöjjön most Romániába. 

Göncz Kinga elfogadhatatlannak nevezte, hogy Romániában nem szívesen látják a magyar elnököt egy magyar nemzeti ünnep alkalmából. A leszállási engedély megtagadását barátságtalan lépésnek nevezte Sólyom is, amire a magyar külügyminisztérium egyelőre nem kapott megnyugtató magyarázatot. Az is elképzelhető, hogy a történtekben szerepet játszik a most zajló romániai elnökválasztási kampány - mondta Göncz Kinga.

Sólyom László hatalmas hóban tartotta meg ünnepi beszédét Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!