Külföld

2010.01.26. 12:17

Felakasztották Vegyi Alit (fotóval)

Irakban hétfőn kivégezték Ali Haszan al-Madzsídot, Szaddám Huszein egykori diktátor "Vegyi Ali" néven ismert unokatestvérét, akit az elmúlt években négy perben is halálra ítéltek a diktatúra idején elkövetett bűncselekmények miatt.

MTI

Felakasztásának hírét nem sokkal azután tették közzé, hogy rövid egymásutánban három autóbombával elkövetett öngyilkos merénylet robbanása rázta meg Bagdad belvárosát. Az egyelőre nem világos, hogy van-e összefüggés az újabb terrorcselekmények és Ali Haszan al-Madzsíd kivégzése között.
   
"Vegyi Alit" 2003 augusztusában fogták el, öt hónappal azután, hogy az amerikai és brit erők lerohanták Irakot és megdöntötték Szaddám Huszein rezsimjét. Először 2007 júniusában ítélték kötél általi halálra a kurd lakosság elleni vérengző hadjárat kiterveléséért. 2008 decemberében újra halálra ítélték, ezúttal az 1991-es síita felkelés leverésében játszott szerepéért. Harmadik halálbüntetését 2009 márciusában kapta a bagdadi Szadrvárosban és a fővárostól délre fekvő Nedzsefben 1999-ben síita civilek ellen elkövetett vérengzések ügyében.
   
A halabdzsi mérgesgáztámadás ügyében hozott, január 17-én közzétett ítéletében az iraki legfelsőbb bíróság negyedszer is halálra ítélte őt, valamint 15 év börtönbüntetést szabott ki Szultan Hasem volt védelmi miniszterre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!