Külföld

2009.05.14. 07:27

Ez tiszta Csikágó: Chicago a legerőszakosabb amerikai város a fiatalokra nézve

Washington - Chicagóban ebben a tanévben 36 iskolás gyereket gyilkoltak meg; az Illinois állambeli város már New Yorknál és Los Angelesnél is veszélyesebb az amerikai fiatalok számára - írta a The Washington Times.

nincs nev

A 2016-os olimpia megrendezésére pályázó és még a Barack Obama volt illinois-i szenátor elnökké választásának fényében sütkérező szövetségi államban harmadik éve minden tanévben tíznél több iskolást ölnek meg. Dexter Voisin, a University of Chicago kutatója szerint a város lakói szinte érzéketlenné váltak a szörnyű statisztikákat olvasva.
   
A legutóbbi áldozat a 15 éves Alex Arellano volt, akit május 1-jén gyilkosai üldözőbe vették, baseball ütőkkel verték, kocsival elütötték, majd rálőttek és megégették. Holttestét néhány nappal azután találták meg, hogy a fiú eltűnt szülei házából a város déli oldalán. A nyomozók szerint a gyerek feltételezhetően bandaháború áldozata lett.
   
A gyilkosságok csak a jéghegy csúcsát jelentik - mutatott rá Voisin professzor, aki szerint a nem halálos kimenetelű sebesüléssel járó erőszakos cselekmények száma csaknem százszorosa azoknak, amikor valaki életét veszti. Kifejtette, hogy minden egyes meggyilkolt gyerekre 100 olyan fiatal jut, aki tanúja egy gyilkosságnak vagy megsebesül a rabló-garázdálkodó alvilági csoportok akciói miatt. Sok esetről a hatóságok nem is szereznek tudomást.
   
A kutató adatai szerint a fekete bőrű fiatalok kétszer nagyobb eséllyel buknak meg vagy maradnak ki az iskolából, mint fehér társaik, és 8-10-szer gyakrabban válnak gyilkosságok áldozataivá.
   
Chicagóban több non-profit segélyprogram működik azokban a rendkívül szegény negyedekben, ahol a bűnbandák, a drog és a fegyverek jelentik a mindennapokat. Oktatási, támogatási és utazási programokat szerveznek a nehéz sorsú gyerekeknek. Azt igyekeznek megmutatni nekik, hogy nem az erőszak vezet a sikerhez, jóllehet sok gyerek számára a siker példaképe a nagy kocsikkal, menő cuccokban járó helyi drogkereskedő.
   
A fiatalok elleni erőszak visszaszorítása a chicagói rendőrség fő törekvései közé tartozik. Áprilisban bejelentették a Txt2Tip elnevezésű programnak a kiterjesztését, amelyben az iskolás korú gyerekek névtelen e-mail üzenetet küldhetnek, ha erőszakot látnak. Az eddig kísérleti jelleggel 10 iskolában működtetett programot az egész városban bevezetik.
   
A rendőrség ezenkívül szigorúan be kívánja tartatni azt a kijárási tilalmat, hogy a 16 éves vagy annál fiatalabb gyerekek vasárnaptól csütörtökig este 10 óra, pénteken és szombaton pedig este 11 óra után nem tartózkodhatnak az utcákon.
   
A rendfenntartó erők az utóbbi hetekben a harmadik olyan gyorsreagálású akciócsoportot hozták létre, amelynek célja az erőszakos esetekre való késlekedés nélküli válaszadás. Abban a két kerületben, ahol már ilyen csoport működik, 30 százalékkal csökkent a gyilkossági arány.
   
A riasztó iskolai erőszakos bűncselekmények száma az utóbbi időben visszaesett, részben azért, mert az iskolai campusokban és azok környékén betiltották a fegyvereket, részben pedig mert az iskolákat kamerákkal és fémdetektorokkal látták el, és több biztonsági őrt is alkalmaznak. Az előző tanévben a 27 iskolásgyilkosság mindegyikét a campusokon kívül követték el.
   
A rendőrség egy körzetben "megbocsátó szemináriumot" finanszírozott, amelyen azt tanították a helyi felnőtteknek, hogy a bosszú kultúrája fokozza a fiatalok közötti erőszakot. Együttműködést alakítottak ki lelkészekkel is, akik szerint miután az erő alkalmazása nem járt eredménnyel az erőszak csökkentésében, az emberek szívére és eszére hatás talán segíthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!