Külföld

2014.10.24. 17:25

EU-csúcs - Véget ért a tanácskozás

Véget ért mind az Európai Unió 28 állam-, illetve kormányfőjét tömörítő Európai Tanács ülése, mind az azt követő eurozóna-csúcstalálkozó pénteken Brüsszelben.

Kárpáti János

A tanácskozásokat lezáró sajtótájékoztatón a megbeszélések eredményeinek ismertetése mellett José Manuel Barroso, az Európai Bizottság távozó elnöke és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is elbúcsúzott, miután mindkettejük számára a mostani volt az utolsó uniós csúcs, amelyen részt vettek.

Van Rompuy felelevenítette, hogy megbízatása során, amely gyakorlatilag egybeesett Barroso második mandátumával, nagy hangsúlyt kapott az euró túlélése. Mint mondta, sosem fogja elfelejteni az unió hétéves költségvetéséről szóló egyeztetéseket, és arra is kitért, hogy az uniónak ítélt Nobel-békedíj emlékeztetőül szolgál, hogy valójában miről is szól az Európai Unió.

"A politika kemény hivatás, de igenis létezik a politikában hűség, bizalom és tisztelet" - fogalmazott a belga politikus. Az Európai Tanács tagjainak elmondott búcsúbeszédében azt is világossá tette, hogy megbízatása lejártával politikai pályáját is befejezi, és visszavonul a közélettől.

Herman Van Rompuy szerint az EU több mint a 28 tagállam összege, és minden esetben meg kellett állapodni, akkor is, ha ez nem mindig sikerült elsőre, csak némi huzavona árán. "Bebizonyítottuk, hogy a valószínűtlen nem lehetetlen, a 28 tagú Európai Unió igenis működőképes" - jelentette ki az egykori belga kormányfő.

"Az Európai Tanács előttem is létezett, utánam is létezni fog. Senki sem pótolhatatlan. A demokratikus intézmények egysége és folytonossága az, ami számít" - hangsúlyozta Herman Van Rompuy. José Manuel Barroso arról beszélt, hogy a gazdaság teljesítményére továbbra is rányomja bélyegét a válság hagyatéka, a növekedés egyenlőtlen és elmarad a kívánatostól, a munkanélküliség messze meghaladja azt.

A bizottság leköszönő elnöke hangsúlyozta: nem lehet folyamatosan megkérdőjelezni a pénzügyi és költségvetési szabályokat, de ki kell használni a bennük rejlő rugalmasságot, amit a bizottság a lehető legteljesebb mértékben meg is tesz. A politikus úgy véli: a szabályokon változtatni senki sem akar.

A bizottság elnöke hosszasan beszélt a csúcsot beárnyékoló vitáról is, miután kiszivárgott, hogy gazdasági teljesítményük alapján egyes tagállamoknak további pénzeket kell befizetniük az uniós büdzsébe, Nagy-Britanniának például 2,1 milliárd eurót, Hollandiának 600 milliót, míg más országok visszakapnak pénzt, mert csökkent a bruttó nemzeti jövedelmük. Hajnalban, az első napot lezáró sajtótájékoztatón Barroso még azzal hárította el a kérdést, hogy nem kapott tájékoztatást az ügyről, ezért nem válaszol az ezt firtató kérdésekre, péntek délután viszont már arról beszélt, hogy a tagállami befizetések szabályait a tagállamok fogadták el, az annak alapjául szolgáló gazdasági adatok pedig szintén a tagállamoktól származnak, és a teljes mértékben független uniós statisztikai hivatal, az Eurostat összesíti őket.
A csúcson megbeszéltekről Herman Van Rompuy elmondta, hogy az Európai Tanács kinevezte Hrisztosz Sztilianidisz leendő humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztost az ebola elleni uniós erőfeszítések koordinátorává, a tagállamok pedig megállapodtak, hogy egymilliárd euróra emelik a járvány megfékezésére fordított összeget.

Kitért az Európai Tanács leköszönő elnöke arra is, hogy Ukrajna ismét a napirenden volt, ahogyan március óta mindig, és ahogy napirenden is lesz egészen addig, amíg az Európai Tanács szükségesnek tartja. Az oroszországi szankciókról a tanácskozás végeztével kiadott zárónyilatkozat meglehetősen semleges, diplomatikus nyelvezetet használ; az Európai Tanács emlékeztet a korábbi döntésekre, és nyomon követi az eseményeket, hogy szükség esetén további iránymutatással szolgálhasson. A zárónyilatkozat kijelenti, hogy az EU továbbra is teljes mértékben elkötelezett az ukrán válság politikai rendezése mellett, és a hétvégi választásokkal összefüggésben a gazdasági és politikai reformok támogatásáról biztosítja Kijevet.

A dokumentum emlékeztet az Oroszországgal szemben megfogalmazott korábbi elvárásokra, valamint a szeptemberi minszki megállapodás megvalósítását sürgeti. A zárónyilatkozat üdvözli az energiabiztonság szavatolása terén az EU, Ukrajna és Oroszország között folyó tárgyalásokon elért haladást, és reményét fejezi, hogy hamarosan végleges megállapodás születik a kérdésben. A külpolitika kérdésköréhez tartozóan az Európai Tanács Törökországot is felszólította, hogy tartsa tiszteletben Ciprus szuverenitását, felségvizeit és kizárólagos gazdasági övezetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!