Külföld

2012.03.23. 11:09

Észak-koreai rakétaindítás - Kína nyugalomra int

Nyugalomra és visszafogottságra intett pénteken Kína a tervezett észak-koreai rakétaindítással kapcsolatban, miután a japán kormány közölte, hogy készenlétbe helyezi rakétavédelmét.

MTI/AFP

"Minden érintettnek meg kell őriznie nyugalmát, visszafogottságot kell tanúsítania, s el kell kerülnie az olyan cselekedeteket, amelyek bonyolítják a helyzetet" - fogalmazott a kínai külügyi szóvivő.

Észak-Korea egy hete jelentette be, hogy Kim Ir Szen államalapító születésének 100. évfordulója alkalmából április 12. és 16. között műholdat bocsát fel. Dél-Korea és Japán szerint a műholdfellövés valódi célja az, hogy teszteljék az űreszközt hordozó ballisztikus rakétát.

Japán egyrészt Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) föld-levegő rakétákkal, másrészt az Aegis haditengerészeti rendszerbe tartozó SM-3-as elfogó rakétákkal képes adott esetben megsemmisíteni egy támadó vagy becsapódó rakétát - közölte a japán kormány.

A japán média arról is beszámolt, hogy Aegis integrált haditengerészeti fegyverrendszerrel felszerelt rombolókat vezényelnek a Kelet-kínai-tengerre és a Japán-tengerre, megóvandó Tokiót abban az esetben, ha az észak-koreai rakéta letérne kijelölt pályájáról. Japán 2009-ben, nagy hatótávolságú rakéták észak-koreai kísérleti indításakor is hasonló óvintézkedéseket tett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!