Külföld

2009.04.05. 08:24

Észak-Korea sikeresen fellőtte rakétáját és pályára állított egy műholdat

Észak-Korea - A nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Észak-Korea vasárnap fellőtte nagy hatótávolságú rakétáját, majd sikeresen pályára állított egy műholdat. Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok élesen elítélte a történteket.

nincs nev

Phenjan arra hivatkozva harangozta be korábban a rakéta fellövését, hogy távközlési műholdat akar a világűrbe juttatni. Az Egyesült Államok és a vele szövetséges viszonyban lévő Dél-Korea és Japán viszont azt gyanítja, hogy Észak-Korea magát a nagy hatótávolságú rakétát akarta kipróbálni, amely korábbi jelentések szerint képes lehet az Egyesült Államok területének - Alaszkának - az elérésére. 

Barack Obama amerikai elnök provokációnak minősítette az észak-koreai rakétakilövést. Obama a közleményben tudatta, hogy Észak-Korea Taepodong-2 tapusú rakétát lőtt fel. Úgy vélte, hogy Phenjan ezzel egyértelműen megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1718. számú határozatát, amely tiltja, hogy a távol-keleti ország ballisztikus rakétákkal kapcsolatos bármilyen tevékenységet folytasson. Az amerikai külügyminisztérium azt ígérte, megteszi a "megfelelő lépéseket" annak érdekében, hogy megmutassák: Phenjan nem fenyegetheti büntetlenül más országok biztonságát. 

Japán rendkívül sajnálatosnak mondta a rakéta fellövését és az ENSZ Biztonsági Tanácsának soron kívüli összehívását kéri. Dél-Korea pedig felelőtlen lépésnek és provokációnak minősítette északi szomszédja eljárását; egyelőre nem tudni, hogy Szöul milyen válaszlépésekre készül. 

Észak-Korea hivatalos hírügynöksége, a KCNA jelentése szerint: "tudósainknak és technikusainknak a nemzeti űrkutatási terveknek megfelelően sikerült az Unha-2 (másik nevén Taepodong-2) rakétával Föld körüli pályára állítani a Kvangmjongszong-2 műholdat. A szatellit keringése szabályos", és közben forradalmi dalokat sugároz. 

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!