Külföld

2012.04.21. 09:38

Észak-Korea két héten belül újabb atombombát robbant

Tokió - Észak-Korea két héten belül végrehajtja harmadik föld alatti atomrobbantását, és már a vége felé jár az előkészületekkel - írja szombaton egy dél-koreai lap szöuli kormányforrásokra hivatkozva.

MTI

A Csoszon Ilbo értesülései szerint egy kémműhold korábbi felvételein látszott, hogy egy újabb, atombomba elhelyezéséhez szükséges alagutat vájnak az Észak-Korea északkeleti részén fekvő kísérleti terepen. Az alagút bejáratnál hatalmas föld- és homokkupacok voltak a járat betemetéséhez. A legfrissebb felvételeken azonban ezek már nem látszanak, amiből a dél-koreai hírszerzés arra következtet, hogy az atomtöltetet már elhelyezték az alagút mélyén, és megkezdték a járat elzárását.
   
Észak-Korea eddig két kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Mind a 2006-os, mind pedig a 2009-es föld alatti atomrobbantást nagy hatótávolságú rakéta felbocsátása előzte meg. Észak-Korea a múlt héten is felbocsátott ilyen rakétát, s azt állította, hogy azzal meteorológiai műholdat állít Föld körüli pályára. A felbocsátás kudarcot vallott, de így is felháborodást váltott ki szerte a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!